Experts raden daarom aan om met volkstuintjes en stadslandbouwinitiatieven 10 meter afstand te houden van een spoorweg en 50 meter van een drukke weg. 'Metalen uit het slijpsel van remschijven en autobanden en uit de wrijving tussen trein, sporen en bovenleiding komen via opwaaiend stof in de bodem terecht en via de bodem in de groenten', schrijft De Standaard. Buiten die afstand neemt het risico op vervuiling sterk af.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
wel astrid, we zijn het dus helemaal eens, iets wat me steeds minder overkomt tegenwoordig.
Idd, je ademt het ook al jaren in, moet je eens kijken bij je roosters hoeveel fijnstof daar naarbinnen komt.
goed zo astrid,ik heb vorig jaar twee courgettes geoogst in een teiltje op mijn balkon door de mannelijke bloem van de een op de stamper van de ander te staffelen, dat ging aardig, wat maakt het mij dan uit dat er misschien allerlei schadelijks van de autos en brommers in de straat zich in die vruchten hebben genesteld? per slot ben ik een stedeling geworden, en kan me niet voorstellen dat ik daardoor ziek word of zelfs maar ongesteld.
Idd Dirk, er is in de steden zoveel natuur te vinden, langs de randen zelfs vossen enzo. Ik woon hier vlakbij een (aangelegd) bos, het zal mij niks verbazen als de konijnen en fazanten in de schemering een keer langs de tuintjes lopen, of op het grasveldje net buiten de straat. Nu is het wel hemelsbreed 100 meter dat je een dijk op kan waarachter het bos begint en er wat weilanden tussen liggen, die niet echt meer als weiland gebruikt wordt, hoewel er toch wel vanaf april ofzo tot het te koud wordt koeien op 1 veld staan, dat zijn grasetende koeien, die zie je ook niet zo vaak, LOL!!
Ik bedoel maar te zeggen dat juist door de verkeerde manier van landbouw de dieren daar wegtrekken, zoals het topic over de kievit, doordat er geen voedsel meer te vinden is trekken ze weg, zou ik ook doen als ik ineens kilometers verderop voor mijn eten zou moeten zijn als de winkels waar ik normaal kom dicht gaan, dan hoop ik toch wel dichter in de buurt van andere winkels te kunnen gaan wonen.
En dan kunnen ze wel zeggen dat er van allerlei vuil in je moestuintje kan komen, maar wat komt er op het platteland allemaal wel niet in ons eten? Wij zitten onder de rook van Pernis, de troep van daar gaat hier eroverheen, maar slaat wel neer op de akkerlanden aan de andere kant van het dorp, stank hebben we hier nooit last van. Plus dat ze op het platteland vaak heel dol zijn op insecticiden, die gebruik ik niet in mijn moestuintje, hooguit maak ik zelf wat van knoflook en uien aftreksel, dat helpt een beetje tegen rupsen en ruikt niet eens zo heel erg vies ook. Ik denk dat de groentes en fruit uit de meeste moestuintjes van betere kwaliteit is dan wat je in de supermarkt kan vinden.
Het leukste is gewoon dat we de natuur zijn gang laten gaan, even helpen door tegen de bloemetjes van de tomaatjes tikken, eventueel komkommers of courgettes zelf bevruchten met behulp van de mannetjesbloemen, gezellig dagelijks een half uurtje rupsen zoeken in de kool, gewoon lekker bezig zijn.
@ astrid, dat is nou precies wat alweer 24 uur door mijn kop speelt (bij mij gaat dat s'nachts gewoon door), het blijkt dat er in de stad ook veel meer bijen voorkomen, dat de sterfte daar dus veel minder is, en bovendien, dat wist ik niet, volgens iemand van het WNF, de algehele biodiversiteit van flora en fauna ( de steenmarter, de vos, eekhoorns , fuut, varens onder bruggen aan de gracht etc) ook al hoger is dan op het platteland, in wat voor land zijn we eigenlijk verzeild? binnenkort wijkt ook de kievit uit naar de plantsoenen!