Een internationaal team van wetenschappers blokkeerde bij muizen een specifiek gen: het RCAN1-gen. De gemanipuleerde muizen aten beduidend meer dan de normale muizen uit de controlegroep, maar zonder overgewicht te krijgen. Zelfs met een high-fat-diet kwamen deze muizen niet aan, terwijl de controlemuizen op dat dieet wel dikker werden.

Dit wonderlijke effect heeft te maken met de warmteregulatie van het lichaam. Door het specifieke gen te blokkeren, produceert het lichaam meer warmte en verbruikt het meer energie.

Volgens Damien Keating, die het onderzoek leidde, helpt het blokkeren van het gen ‘ongezonde witte vetcellen’ om te vormen tot ‘gezonde bruine vetcellen’.

Wit vet en bruin vet
Wit vetweefsel dient voornamelijk als vetopslagruimte, bruin vetweefsel kan warmte genereren door energie te verbranden uit vetzuren en glucose. Baby's hebben veel bruin vet om hun lichaam te beschermen tegen kou. Als een kind ouder wordt, verdwijnen de bruine vetcellen. Wetenschappers hebben al verschillende keren hun oog laten vallen op bruin vet als mogelijke optie om obesitas aan te pakken.

Door het blokkeren van het gen wordt er ook meer warmte gecreëerd en meer energie verbruikt in de skeletspieren. Samenvattend gaat het lichaam dus inefficiënter om met energie door er warmte van te maken. Volgens de wetenschappers was RCAN1 cruciaal in tijden van schaarste, maar niet in het huidige tijdperk van overvloed.

Volgens Keating is het team bezig om een medicijn te ontwikkelen dat de eiwitproducerende functie van het RCAN1-gen onderdrukt. De wetenschappers zien het als een ideale methode om obesitas bij mensen tegen te gaan. Volgens Keating zou een met deze techniek ontwikkeld medicijn er bij mensen toe leiden dat er meer calorieën worden verbrand en minder vet wordt opgeslagen. Iemand zou afvallen zonder van dieet te veranderen of meer te gaan sporten.

'Obesitaspil'
Het is niet de eerste keer dat een ‘obesitaspil’ wordt aangekondigd na een muizenstudie. Vier jaar geleden was het tovermiddel om de vetverbranding te vergroten ook uitgevonden, maar dan gericht op het beïnvloeden van de hormonen GLP-1, GIP en glucagon. Vorig jaar kondigde de farmaceut Amgen een medicijn aan op basis van het groeihormoon GDF15 dat de eetlust zou verminderen en de spijsvertering vertragen.
Dit artikel afdrukken