Plattelandskinderen uit arme landen groeien beter wanneer hun moeders zelf voedsel verbouwen. Dat blijkt uit een systematische review en meta-analyse door onderzoekers van de Norwich Medical School en de University of East Anglia (UEA).

De onderzoekers keken naar studies die huishoudens uit lage- en middeninkomenslanden in Afrika en Azië introduceerden tot stadslandbouw. Moeders leerden hoe groenten en fruit rijk aan vitamine A te verbouwen. Kinderen van de moeders werden minimaal een jaar gevolgd. De onderzoekers checkten of ze last hadden van acute ondervoeding, chronische ondervoeding en ondergewicht.

Het zelf verbouwen van eigen voedsel bleek preventief te werken tegen de groei-gerelateerde aandoeningen. De kinderen aten gevarieerder en kregen meer verschillende nutriënten binnen dan kinderen van moeders zonder landbouw-hulp.

Vitamine A deficiëntie blijft, ondanks suppletie, een van de meest voorkomende tekorten wereldwijd. Zelfs al op jonge leeftijd kampen 250 miljoen kinderen met een te lage inname, zegt de WHO. Programma's die thuisproductie van voedsel stimuleren moeten daarom gebieden waar geen andere voedingsondersteuning mogelijk is helpen. Ook als aanvulling op bestaande suppletieprogramma's kan land- en tuinbouw voor eigen gebruik helpen tekorten aan vitamine A te stabiliseren.
ScienceDaily - Household-grown food leads to improved health for children
Reageer
  • Deel
Druk af