Sinds een paar weken probeer ik een goede moeder te maken. Dat blijkt niet makkelijk. Toen ik er eindelijk eentje had die ergens op begon te lijken, deed ik er tot overmaat van ramp gisteren wat zout op. Louter per vergissing uiteraard. Gelukkig bleek het geen probleem, want mijn tot nu toe beste moeder gistte lustig verder.

Moeders maak je voor desembrood. Het is de gistende massa die ervoor zorgt dat je brood op een natuurlijke manier rijst op basis van gisten die domweg in de lucht hangen. Je doet steeds 1 deel gistende moeder op een paar delen bloem. De rest van de moeder bewaar je voor het volgende brood. Het voor het bakken bestemde mengsel laat je rijzen. Na een uur of 16 bak je er in een paar kwartier een echt zuurdesembrood van. Als je het luchtig wilt voeg je er nog wat 'snelle gist' bij. Wil je het zwaar, dan laat je het zoals het is.

Een goeie moeder wil je nooit meer kwijt, want het kost je een paar weken om er weer eentje te krijgen waar je lekker brood van bakt. Met van die zalige korsten die ook nog eens lang knapperig blijven. Door de trage rijstijden zou desembrood zelfs slechte stoffen in tarwe afbreken die bij mensen voor ontstekingsziekten - zoals reuma - kunnen zorgen. 'Gewoon' brood wordt door reumatologen dan ook afgeraden.De broodbakmachine kwam jaren geleden in de mode. Zuurdesembrood is pas sinds kort weer in de mode en maakt de broodbakmachine weer overbodig, ook al kun je die nog prima gebruiken voor het kneden en rijzen.

Zijn hier zelfbroodbakkers die eens kunnen vertellen hoe zij hun moeder maken, verzorgen en vertroetelen en welke verschillende soorten brood ze ervan weten te bakken?

Een ideetje kwam bij me op. Je kunt alles zelf willen, maar wat is er tegen een ruil- of zelfs handelsbank in moeders? Uiteraard moeten de moeders de naam dragen van hun verwekkers. Ere wie ere toekomt. Kandidaten?

Op de foto 2 broden: het onderste is een zwaar zuurdesembrood zonder toevoeging van luchtig makend bakkersgist. Het bovenste is luchtig en werd gebakken met toevoeging van bakkersgist.
Dit artikel afdrukken