Wetenschappers van de Washington State University onderzochten de voorkomen van glyfosaat, het belangrijkste ingrediënt in het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup, in moedermelk. De analyses werden uitgevoerd in Monsanto-laboratoria en daarna geverifieerd bij een onafhankelijk en erkend onderzoeksinstituut.

Overheidsinstantie U.S. Environmental Protection Agency (EPA) besloot zelfs de glyfosaatregelgeving te herbezien
Regelgeving aangepast
Vorig jaar claimde de actiegroep Moms Across America (MAA) dat zij in 3 van de 10 door hen onderzochte moedermelkmonsters sporen van glyfosaat hadden aangetroffen.

Het nieuws leidde tot ophef en bleek koren op de molen van glyfosaat-tegenstanders. De publieke onrust die dat veroorzaakte deed overheidsinstantie U.S. Environmental Protection Agency (EPA) zelfs besluiten de glyfosaatregelgeving te herbezien.

Acceptatie door autoriteiten
"Het Moms Across America onderzoek slaat de plank volledig mis", zegt onderzoeksleider MIchelle McGuire in Science Daily. Zij is onder meer bestuurslid van de International Society for Research in Human Milk and Lactation en viel van haar stoel toen MAA met het glyfosaatonderzoek naar buiten kwam.

McGuire: "Onze studie laat onweerlegbaar zien dat glyfosaat niet in moedermelk voorkomt. De bevindingen van MAA zijn niet geverifieerd, niet consistent met publieke veiligheidsdata en gebaseerd op testmateriaal dat ontworpen is om glyfosaat in water te testen, niet in moedermelk."

McGuire startte daarom eigen onderzoek. Ze verzamelde melk- en urinemonsters van 41 borstvoedende moeders uit twee stadjes in hoogproductieve agrarische gebieden waar het gebruik van glyfosaat de regel is. Van de proefpersonen woonden er 10 op of naast een boerderij, aten 23 gangbaar geteelde groenten en fruit en bleken 5 ook zelf glyfosaat gemengd of toegepast te hebben. McGuire gebruikte vloeistofchromatografie-massaspectrometrie methoden bij haar analyses.

Autoriteiten nemen conclusies McGuire over
De resultaten lieten zien dat er in geen enkel moedermelkmonster glyfosaat of glyfosaatmetabolieten voorkwamen. Dat bleek zelfs niet het geval als de moeder wel glyfosaatresiduen in haar urine had.
McGuire stelde geen verschil vast de melk van 'boerderijmoeders' en 'stadsmoeders'. Ze presenteerde haar onderzoek gisteren tijdens de Federation of American Societies for Experimental Biology Conference in de VS. Ondanks haar op slechts 41 zogende moeders gebaseerde onderzoek, namen de autoriteiten van de US Environmental Protection Agency McGuire's conclusies over.

Fotocredits: 'Her very first lunch', Stefan Malmesjö
Dit artikel afdrukken