Moeite om te kiezen tussen een power nap óf een sterk kopje koffie als je moe bent? Onderzoek laat zien dat je die 2 schijnbaar totaal verschillende strategieën kunt combineren voor een nog beter resultaat.

Adenosine
Als bijproduct van celactiviteit maken onze hersenen adenosine aan. Dat stofje zorgt voor ons gevoel van vermoeidheid. Cafeïne blokkeert receptoren voor de opname ervan en vermindert daarmee het vermoeidheidsgevoel. Slaap laat de adenosine uit je hoofd verdwijnen, zodat een kort slaapje van een minuut of 20 minuten heel verfrissend werkt.

Combinatie koffie/slaap versterkt beider effect
Wie een power nap combineert met een kop koffie stapelt beide effecten. Cafeïne doet er 20 minuten over om in je bloedbaan te komen. Wie gaat slapen na een kopje koffie bereikt dus een dubbel effect: een power nap zorgt ervoor dat de hoeveelheid adenosine vermindert en laat de cafeïne dat effect nog eens versterken. Dat zorgt voor een alerter brein. Volgens De Morgen zouden onderzoeken aan Loughborough Universiteit en de universiteit van Hiroshima aantonen dat rij- en concentratietests beter worden uitgevoerd door mensen die een koffiedutje doen door een kopje koffie en een dutje te combineren.

Fotocredits: Kopje koffie, Pleuntje
Dit artikel afdrukken