Als je dacht dat de gemiddelde lichaamstemperatuur van een mens 37 graden is, dan heb je het mis. Hoewel ons dat tijdens de biologielessen wel is geleerd, bewijst nieuw onderzoek van Stanford University nu iets anders, schrijft Medical News Today.

De 'standaard' lichaamstemperatuur van 37 graden Celsius zou volgens de overlevering halverwege de 19e eeuw als maatstaf bepaald zijn door een Duitse arts. Naar nu blijkt dat onze lichaamstemperatuur in de loop der jaren is gedaald. De Amerikaanse onderzoekers analyseerden 677.423 datapunten van metingen gedaan tussen 1860 en 2017. Uit de resultaten concluderen de onderzoekers dat de lichaamstemperatuur van de mens in de afgelopen anderhalve eeuw met zo'n 0,03 graad per decennium is afgenomen. Dat betekent dat onze kerntemperatuur nu ongeveer 36,6 graden Celsius is. Bij mannen (-0,59 graden Celsius) is de temperatuur sinds de start van de metingen iets harder teruggelopen dan bij vrouwen (-0,32 graden Celsius).

De onderzoekers speculeren over de oorzaak van deze temperatuurdaling. Een mogelijke verklaring is de intrede van centrale verwarming en airconditioning. We hoeven veel minder energie te besteden om ons lichaam op een constante temperatuur te houden. Een andere verklaring zou kunnen zijn dat we door antibiotica en vaccins minder ontstekingen hebben. Het immuunsysteem hoeft minder hard te werken, waardoor het zich mogelijk op een lager pitje instelt.
MNT - Body temperature: What is the new normal?
Reageer
  • Deel
Druk af