Ze vonden dat meer dan 80% van de gewone bacteriën die onze persoonlijke bacteriële vingerafdruk uitmaken ook op de smartphones terug te vinden waren.
De ontdekking biedt de mogelijkheid om de blootstelling van mensen aan zowel gezonde als ongezonde bacteriën te kunnen tracken.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ach ja, intieme relaties met je man/vrouw en familie schijnt op de achtegrond te raken. Ik zie ze in de metro ook hoor, ipv tegen elkaar te praten zitten ze naast elkaar te sms-en of whats-appen, ongelooflijk gewoon. Maar het is een onderzoek waar ik ook mijn wenkbrauwen bij optrek dat ik den "waar is dit nou voor nodig". Je eigen mobiel aanraken is misschien zelfs schoner dan dingen die meer mensen aanraken, van jezelf weet je tenminste of je je handen wel gewassen hebt na een wc bezoek.
Het grote verschil met deurklinken, toiletbrillen en pinautomaten is wel dat die dingen door heel veel mensen aangeraakt worden en mobiele telefoons normaal gesproken juist alleen door de eigenaar zelf. Ik zit in ieder geval nooit aan iemand anders telefoon.
Beste Dick, volgens mij zijn de smartphones geanalyseerd. Ze doen zelf verder niets op dit gebied. Van elk contactoppervlak kunnen micro-organismen afgehaald worden waar je dit verhaaltje voor op kan hangen. De onderzoekers noemen het 'microbioom'. Gelukkig zetten ze dat tussen aanhalingstekens. Ze zullen wel weten dat voor de oppervlakte van hander heel erg geldt: waar je mee omgaat daar wordt je mee besmet. Met andere woorden: de voorgeschiedenis van de handen zijn wel van belang. Of hebben de 17 proefpersonen voor de proef de transiente microflora verwijderd door goed hun handen te wassen. En waren de telefoons eerst ontsmet, of werden ze na weken of maanden gebruikt ondrzocht. Het bronartikel is dan wel belangrijk. Ik blijf het even 'kul' vinden.
Rijkelt, wij vonden het interessant vanwege de theoretische analysemogelijkheden die smartphones (zoals de iWatch en de Simband) bieden en zoenen, vrijen en zelfs de deurklink en toiletbril niet. De meest intieme relatie hebben mensen met hun tablets, phablets en phones. Ik hoorde zelfs van een meisje dat volledig overstuur was door het verlies van haar iPhone, terwijl haar verloren liefde - toevallig op nagenoeg hetzelfde moment - zoiets is dat af en toe nu eenmaal gebeurt. We raken het ding dan ook vaker aan dan wat dan ook.
In feite een kulbericht. Wat willen de onderzoekers hiermee bereiken? Het is toch vrij normaal dat mensen bacteriën delen via de oppervlakken die ze aanraken?
Binnenkort kunnen we (diepgravende?) studies verwachten over deurklinken, toiletbrillen, pinautomaten etc. En misschien ontdekt nog wel iemand dat we elke dag in contact komen met duizenden huidcellen van de mensen die dicht bij ons in de buurt zijn. En speeksel natuurlijk. Gek dat (sommige) journalisten dit zo op weten te kloppen.