Consumenten worden er blij van: de kippen die in de wei scharrelen rond mobiele kippenstallen en de biologische scharreleieren die langs de weg te koop zijn. Dat past bij het beeld dat de gemiddelde burger heeft van "ambachtelijk, eerlijk, veilig en fair trade voedsel (omdat geld niet in de zakken van de grootgrutter verdwijnt)", schrijft de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NPV) in een persbericht.

Maar de NVP ziet in diezelfde mobiele kippenstallen het gevaar opduiken van de terugkeer van 'oude risico's' (verontreiniging in eieren, Salmonella en andere bacteriën of virussen) en wil dat de overheid het beleid aanpast.

Wat is het geval? Om bij risico's voor de volksgezondheid snel te kunnen handelen, bestaan er regels voor de identificatie en registratie van dieren. Vanaf 250 kippen is het verplicht deze te laten registreren. In de mobiele stallen (KIP-caravans) zitten minder dan 250 kippen en daardoor zijn die dieren niet in beeld bij de overheid en ook niet bij de sector zelf. Dat betekent dat deze kippen buiten de bestaande monitorings- en preventieprogramma's vallen. Programma's op het gebied van diergezondheid (Diergezondheidsfonds), dierenwelzijn (NVWA, IKB) en voedselveiligheid (COKZ, IKB).

Volgens de NVP zouden alleen eieren voor ‘eigen consumptie’ van hobbydierhouders vrijgesteld mogen worden van regelgeving en moet voor alle andere kippen de registratieplicht gelden.
Nederlandse Vakbond Pluimveehouders - Nederlandse Vakbond Pluimveehouders
  • Deel
Druk af