De boeren uit het dorp hebben nooit willen geloven dat er daadwerkelijk sprake was van een besmetting met mond- en klauwzeer (MKZ). Ze spanden juridische procedures aan. Omdat de zaak 'veel te lang' heeft geduurd, krijgen de boeren wel een schadevergoeding. Maar daar is het de boeren niet om te doen. Zij wilden 'gerechtigheid'. Die hebben ze ook nu nog, niet gekregen, zegt veehouder Henk van den Brink in een video op de NOS. "Frustrerend en onmenselijk", zegt hij over de uitspraak. "De zaal was nog niet eens binnen."

In 2001 vond in verschillende Europese landen, waaronder Nederland, een uitbraak plaats van de zeer besmettelijke virusziekte.In Kootwijkerbroek werd een kalf ziek. Eén kalf. Na herhaalde testen werd het virus aangetroffen, en dat was de reden voor Brinkhorst om tot ruiming op 246 bedrijven in de directe omgeving te besluiten.

60.000 runderen, varkens en schapen werden geruimd en gingen naar de destructor. De boeren twijfelden aan de juistheid van de test en kwamen massaal in opstand. Ze vinden het een respectloze, want zinloze vernietiging van leven.

De Stichting MKZ crisis Kootwijkerbroek spande procedures aan om de gegevens boven water te krijgen. Vorig jaar leek een doorbraak bereikt, toen de rechtbank externe virologen inschakelde. Maar het CBb oordeelde vandaag dat "niet heeft aangetoond dat er systematisch fouten zijn gemaakt in het laboratorium. Ook is niet bewezen dat de onderzochte monsters besmet waren met andere monsters. Daardoor heeft de Staat volgens de rechter op goede gronden geconstateerd dat er sprake was van een besmetting," aldus de NOS.

In het AD reageert Lau Jansen, bestuurslid van de Stichting MKZ-crisis Kootwijkerbroek, gematigd met een gedachte waaruit de Kootjebroekers wellicht enige troost kunnen putten. "Het is teleurstellend dat we de rechtszaak hebben verloren, maar onze strijd is niet voor niets geweest. Ik weet zeker dat er wel een afschrikkende werking van is uitgegaan. Bij de volgende veecrisis zal de overheid voorzichtiger handelen. Dat is winst."
Dit artikel afdrukken