Beter voor de hartgezondheid?
Wetenschappers van Johns Hopkins University School of Medicine en Harvard Medical School voerden nieuw onderzoek uit. Ze keken of mensen die al gezond aten, nog minder hart- en vaatziekten krijgen als ze suikers met een lage GI eten. Ze vergeleken hun proefpersonen met mensen die ook al gezond aten, maar voedsel met een relatief hoge GI aten.
De onderzoekers schreven 163 te zware mannen en vrouwen gedurende minimaal twee keer 5 weken een speciaal dieet voor. Ze maten hun bloeddruk, cholesterol en insulinegevoeligheid. Ze kregen 4 verschillende diëten voor gezet. Twee met een hoog aandeel aan koolhydraten en twee met weinig koolhydraten. Bij zowel de hoog als de laag-koolhydraathoudende diëten bestond het ene vooral uit koolhydraten met een hoge GI (>65) en het andere uit een lage GI (<45). De vier diëten telden evenveel calorieën en waren gebaseerd op het Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) dieet. Dat is speciaal samengesteld om hoge bloeddruk te voorkomen of te behandelen door mensen minder zout te laten eten en meer bloeddrukverlagende elementen zoals kalium, calcium en magnesium. Ze werden gerandomiseerd over de deelnemers verdeeld.
'Verrast'
Uit de resultaten bleek dat een hoge of lage GI geen effect heeft. De proefpersonen die de lage GI-diëten volgden, lieten geen verbetering zien in hun insulinegevoeligheid, cholesterolniveau of bloeddruk. Tot verbazing van de onderzoekers: "We waren echt verrast", zegt co-auteur dr. Lawrence Appel in LiveScience. "We vonden geen enkel positief effect voor de lage GI-diëten op de belangrijkste hartrisicofactoren, en ook niet voor diabetespreventie."
In een begeleidend commentaar zegt dr. Robert Eckel dat "de onverwachte bevindingen van het onderzoek erop lijken te wijzen dat het concept van de glycemische index minder belangrijk is dan tot nu toe gedacht werd. De resultaten zouden daarom de aandacht moeten vestigen op het belang van een algemene leefstijl die gezond is voor je hart, inclusief een daarbij passend voedingspatroon." Zo'n 'hart-gezonde leefstijl' definieert Appel als volgt: "Drink geen suikerhoudende dranken. Probeer fruit, groenten en volkoren granen te eten. Probeer snoep, zout en levensmiddelen die vol verzadigde en transvetten zitten te mijden. Mensen die zich aan deze principes houden, zullen daar de gunstige gevolgen van kunnen plukken."
Het onderzoek is verschenen in JAMA.
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Kan in het geheel geen kwaad, want een stap in de goede richting: minder koolhydraten uit inferieure voedingsmiddelen.
Een hele maaltijd is moeilijker te vatten. Maar het is niet onmogelijk. Er zijn zo'n 25 RCT's gedaan naar het effect van een voedingspatroon dat uit echt eten bestaat met veel vet, weinig koolhydraten (dus ook laag GI) en gemiddeld eiwit op gewicht en bloedwaarden.
De GI van koolhydraten heeft maar beperkt nut in de praktijk (wanneer eet je alleen koolhydraten?). Ik zie nog geen reden voor een trend. 'De respons' van je lichaam op een hele maaltijd(!) is wel relevant, maar veel moeilijker te vatten en dus ook nog niet trend-rijp lijkt me. Misschien (hopelijk) met de nieuwe generatie smart-watches over een paar jaar?
Ach wat aan doen? Dat t n trend wordt was al een tijdje gaande dacht zo? Is nog steeds n goed plan om te doen als het aantal ook mindert toch?
Terwijl de kranten dit onderzoek breed uitmeten, schrijft NRC Next een heel artikel over trendwatcher Anneke Ammerlaan die denkt dat letten op de GI van de koolhydraten die je eet het helemaal wordt in 2015. Moeten we daar iets aan doen of kan het geen kwaad?
Inderdaad Martijn, en zoals eerder geantwoord in n ander lijntje: het antwoord is inderdaad keihard NEE. Tussen de 25 en 150g glucose in 300mL water geeft een bijna identieke glucosecurve (max 5-10%) verschil. Terwijl de insulinecurve wel dramatisch verschillend is. En dit natuurlijk in 'gezonde' personen.
Zelfs de glycemische lading is 'shaky' want neemt de GI in de berekening mee namelijk. Verder is het volume van de lading ook van belang. 50g in 600mL water geeft namelijk een hogere piek dan 50g in 300mL water. En dan nog maar te zwijgen over de 'andere' ingredienten buiten de koolhydraten en hun effecten op de glucose en insulinepiek.
Merry Christmas everyone :-)