Niet alle koolhydraten zijn gelijk. Je hebt koolhydraten met een hoge glycemische index (GI), die zorgen voor een snelle stijging van het suikergehalte in je bloed en verantwoordelijk worden gehouden voor onze gezondheidsproblemen zoals overgewicht en diabetes. Daarom kun je beter koolhydraten met een lage glycemische index eten, die de bloedsuikerspiegel minder en langzamer doen stijgen. Voorbeelden van de eerste: (wit) brood en cornflakes. Fruit en peulvruchten hebben een lage glycemische index.

Beter voor de hartgezondheid?
Wetenschappers van Johns Hopkins University School of Medicine en Harvard Medical School voerden nieuw onderzoek uit. Ze keken of mensen die al gezond aten, nog minder hart- en vaatziekten krijgen als ze suikers met een lage GI eten. Ze vergeleken hun proefpersonen met mensen die ook al gezond aten, maar voedsel met een relatief hoge GI aten.

De onderzoekers schreven 163 te zware mannen en vrouwen gedurende minimaal twee keer 5 weken een speciaal dieet voor. Ze maten hun bloeddruk, cholesterol en insulinegevoeligheid. Ze kregen 4 verschillende diëten voor gezet. Twee met een hoog aandeel aan koolhydraten en twee met weinig koolhydraten. Bij zowel de hoog als de laag-koolhydraathoudende diëten bestond het ene vooral uit koolhydraten met een hoge GI (>65) en het andere uit een lage GI (<45). De vier diëten telden evenveel calorieën en waren gebaseerd op het Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) dieet. Dat is speciaal samengesteld om hoge bloeddruk te voorkomen of te behandelen door mensen minder zout te laten eten en meer bloeddrukverlagende elementen zoals kalium, calcium en magnesium. Ze werden gerandomiseerd over de deelnemers verdeeld.

'Verrast'
Uit de resultaten bleek dat een hoge of lage GI geen effect heeft. De proefpersonen die de lage GI-diëten volgden, lieten geen verbetering zien in hun insulinegevoeligheid, cholesterolniveau of bloeddruk. Tot verbazing van de onderzoekers: "We waren echt verrast", zegt co-auteur dr. Lawrence Appel in LiveScience. "We vonden geen enkel positief effect voor de lage GI-diëten op de belangrijkste hartrisicofactoren, en ook niet voor diabetespreventie."

In een begeleidend commentaar zegt dr. Robert Eckel dat "de onverwachte bevindingen van het onderzoek erop lijken te wijzen dat het concept van de glycemische index minder belangrijk is dan tot nu toe gedacht werd. De resultaten zouden daarom de aandacht moeten vestigen op het belang van een algemene leefstijl die gezond is voor je hart, inclusief een daarbij passend voedingspatroon." Zo'n 'hart-gezonde leefstijl' definieert Appel als volgt: "Drink geen suikerhoudende dranken. Probeer fruit, groenten en volkoren granen te eten. Probeer snoep, zout en levensmiddelen die vol verzadigde en transvetten zitten te mijden. Mensen die zich aan deze principes houden, zullen daar de gunstige gevolgen van kunnen plukken."

Het onderzoek is verschenen in JAMA.
Dit artikel afdrukken