Mensen die aan de lijn doen en ‘zondigen’, spoelen hun schuldgevoelens weg met een mintsmaakje. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Advances in Consumer Research.

Beheerst eten vergroot eigenwaarde
‘Teveel eten en aankomen, dat gebeurt als je geen zelfcontrole hebt’. Dat is het veelgehoorde stigma waar wat dikkere mensen tegenaan lopen. Daarom vermijden ze bewust energierijk voedsel zoals chocola en taart. Lukt het om die ‘verboden-producten’ te vermijden, dan stijgt iemands eigenwaarde, zo suggereerden onderzoekers op de jaarlijkse conferentie van de Association for Consumer Research. Aan de hand van drie studies concludeerden ze bovendien dat mintsmaak het schuldgevoel bij lijners vermindert.

Drie studies
In de eerste studie keken de onderzoekers of lijnende mensen een andere voorkeur hebben dan niet lijnende mensen. Een groep van 116 proefpersonen kreeg ‘verboden-voedsel’ voorgeschoteld: gevulde chocoladekoekjes. De proefpersonen waren unaniem in hun voorkeur: lijners gingen voor de mintvariant, niet-lijners vonden die smaak verschrikkelijk.

In een tweede studie onderzochten de wetenschappers of ongezonder eten tot een groter schuldgevoel leidt en of ze daardoor nog meer waardering kregen mint. Ze zetten 209 proefpersonen normale of light chocolade voor. Na het opeten kregen de proefpersonen te horen om welke variant het ging. Vervolgens kozen de proefpersonen een mondverfrissend snoepje, naar keuze met of zonder mint. Bij de lijners bleek het eten van volle chocola hun keuze te beïnvloeden: zij kozen daarna vaker voor mint. Kennelijk om hun schuldgevoel te compenseren.

In de laatste studie onderzochten de onderzoekers of de smaak van mint schuldgevoelens kan verminderen. Ze vroegen 374 lijnende en niet-lijnende mensen om M&M’s of wat rijstcake te proeven. Vervolgens moesten de proefpersonen zogenaamd een tandenborstel beoordelen, de ene helft met en de andere helft zonder tandpasta. Tenslotte kon iedereen kiezen uit een pen of een stukje chocola als presentje.
Uiteraard voelden de lijners zich wat schuldiger na het eten van M&M’s en kozen ze vaker voor een pen als bedankje. Echter, na het tandenpoetsen met tandpasta - met verfrissende mintsmaak uiteraard - werd plotseling veel vaker gekozen voor de chocola. Bij de niet-lijners had tandenpoetsen dit effect niet.

Mint is koel?
Het is al lang bekend dat mint-smaak een fris gevoel geeft. De menthol in deze producten bindt namelijk aan een zenuwreceptor die ook dalingen in lichaamstemperatuur meet. Op die manier wordt bijvoorbeeld mondwater of sterke kauwgom ervaren als ‘verfrissend’ en ‘verkoelend’.

Waarom koel schuld vermindert
Volgens de onderzoekers ontstaat na het eten van energierijk ‘verboden-voedsel’ dus de behoefte de mond te verfrissen om zo schuldgevoelens letterlijk en figuurlijk teniet te doen.
Waarom de mint-smaak precies schuld weg spoelt blijft nog wel de vraag.

Fotocredits: 'My travel companion', Lindsay Silveira
Dit artikel afdrukken