Een gele container met daarin een mini-zuiveringsinstallatie haalt sinds deze week 70% tot 80% van de medicijnresten uit het afvalwater van streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk.

Waterschap Rijn en IJssel ontwikkelde de mobiele minifabriek samen met Van Remmen UV en Nijhuis Industries. De mini-zuiveringsinstallatie maakt deel uit van een pilotprogramma.

De kwaliteit van drink- en grondwater staat onder toenemende druk van door mens en dier uitgeplaste medicijnresten. Bij ziekenhuizen treedt helemaal een piek in de vervuiling van het afvalwater op; het streekziekenhuis in Winterswijk is de grootste vervuiler van de regio.

De techniek in de gele container is een combinatie van behandeling door ozon en UV-straling. Dat vernietigt de medicijnresten. "Ik noem het gewoon aanvallen. Er is oorlog gaande om ze af te breken. Normaal zijn ze heel moeilijk af te breken en deze combinatie maakt het juist heel sterk", zegt ontwerper Steven Nieuwboer van Nijhuis Industries op
BNR Nieuwsradio.

In het regeerakkoord is €175 miljoen beschikbaar voor het bewaken en verbeteren van de waterkwaliteit. Recent startte een andere pilot met de ozon-techniek bij het rioolwaterzuiveringscomplex in Aarle-Rixtel.
BNR - Mini-fabriek zuivert ziekenhuiswater
Reageer
  • Deel
Druk af