In de verklaring is ook een tijdpad opgenomen dat er toe moet leiden dat het Global Action Plan in 2015 aangenomen wordt. Het streven is het Global Action Plan te agenderen voor de in 2016 voorziene 'UN General Assembly High Level Meeting on antimicrobial resistance', opdat het Global Action Plan tijdig en op hoog niveau follow-up krijgt.
Tijdens de conferentie gaf Daphne Deckers, slachtoffer van een multi-drug resistente E.coli-bacterie, een door de pers als 'indrukwekkend' betitelde toespraak waarin zij duidelijk maakt dat iedereen met antibiotica-resistentie te maken kan krijgen. Het filmpje is bij de NOS te zien:
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Inderdaad Dick B. #3, Wat een ongelofelijke simplistische slotconclusie. Voor wie of wat zou dat bedoeld zijn? 10-15 jaar geleden zag ik precies dezelfde boodschappen al voorbij komen. Dit is meer een tekst voor een middelbare school spreekbeurt, maar hiervoor laat je toch niet uit de hele wereld mensen invliegen?
Grappig is punt g: ''we zien toename van resistentie bij virussen, bacteriën en schimmels, maar we zijn speciaal bezorgd over de toename bij bacteriën.'' Ach jeetje, en wat nu toch?
Erger is punt f: 'het Voorzorgsprincipe mag worden ingezet. We kunnen ook zonder wetenschappelijk bewijs maatregelen nemen'. Dus: op schiphol reizigers uit Afrika tegenhouden? Mobiele telefoons op school verbieden (vol bacteriën). Afschaffen van handenschudden bij internationale conferenties? Kip alleen in speciale winkels verkopen?
Beetje overdreven inderdaad, maar 't voorzorgsprincipe willen inzetten is hier toch zeker wel een brevet van onvermogen
Goede vraag, Lourens. Het NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) heeft een protocol opgesteld voor urineweginfecties. Het bepalen van de gevoeligheid van een urineweginfectie is toenemend standaard geworden, zodat gerichter antibiotica gegeven kunnen worden. Zo'n bepaling kost alleen tijd, die men niet altijd heeft of wil nemen. Men begint voorzichtig, en dat is niet altijd direct meer raak. Het is ook mogelijk dat het resistentiepatroon wijzigt doordat bijvoorbeeld te kort antibiotica gegeven zijn, of door een andere oorzaak niet alle bacteriën gedood konden worden, waardoor aanvullend resistentie tegen die gegeven antibiotica kan ontstaan. Het blijft continu zoeken naar een balans tussen zo gericht mogelijk schieten, en met grover geschut in geval van tijdnood bij verzwakte mensen, bijvoorbeeld met chemotherapie. Er kan in die 4 maanden ook nog een herinfectie zijn ontstaan.
Met de bezuinigingen in de zorg komt het helaas ook voor, dat mensen die gevoelig zijn voor urineweginfecties sneller van de uroloog naar de huisarts terug worden verwezen, die uiteraard minder goed kan beoordelen wat wijsheid is dan de "A-(antibiotica-)teams die sinds 1 januari verplicht in alle ziekenhuizen staan opgesteld. Iets dergelijks zou in de veehouderij misschien ook nuttig kunnen zijn.
Dergelijke dilemma's spelen nog sterker bij een sepsis ( bloedvergiftiging), een ernstige, potentieel levensbedreigende infectie. Men neemt dan altijd een bloedkweek af om de boosdoener te identificeren.
Nu bijna 10% van de bevolking ESBL-dragend is, wordt toenemend naar carbapenems gegrepen, omdat men niet het risico wil lopen een antibioticum te geven dat onwerkzaam is, waardoor de periode dat men aan zo'n sepsis blootgesteld wordt, verlengd zou kunnen worden met de tijd die nodig is voor de bloedkweek.
Daardoor neemt helaas ook weer de resistentie tegen die carbapenems toe.
Bij resistentie tegen carbapenems zijn soms nog 2 antibiotica (deels) werkzaam.
Eén van die twee is colistine, dat nog veel bij varkens gebruikt wordt.
Om die reden heeft de Gezondheidsraad aanbevolen om het gebruik van colistine in de veehouderij snel af te bouwen.
Wat Daphne's casus in elk geval opnieuw duidelijk maakt: met bacteriële resistentie valt niet te spotten. Antibiotica zijn een groot goed, iets kostbaars, waar we zuinig mee om moeten springen. In Daphne's geval was nog slechts één antibioticum werkzaam.
Men zou dan m.i. eigenlijk ook niet meer bagatelliserend van "een (antibiotica)kuurtje pakken" moeten spreken. Evenmin als je spreekt van een "bestralinkje" of een "chemokuurtje".
Eén ding snap ik niet in het verhaal van DD. Hoe is het mogelijk dat zij in juni met haar eerste antibioticakuur begint, en dat er pas rond Kerstmis uit onderzoek blijkt dat de coli resitent is tegen 7 antibiotica? Heeft men in de tussentijd geen goede kweek kunnen nemen?
Sorry, Dick. Helaas weer een hoog glas-plas gehalte. De concrete toezeggingen betreffen voornamelijk het organiseren van nog meer van die vergaderingen.
Daphne's toespraak genereerde zowaar binnen het etmaal over de honderdduizend hits.
Voor wie het mocht interesseren: die nieuwe NethMap/MARAN-rapportage.
Dan opent zich kennelijk bij jou iets anders dan bij ons. Dit is m echt.