Minister Edith Schippers en staatssecretaris Sharon Dijksma hostten deze week een internationale ministeriële conferentie over antibioticaresistentie in Den Haag. Aan het eind van de conferentie is een verklaring uitgegaan waarin de aanwezigen de noodzaak voor een Global Action Plan - dat 9 prioriteiten adresseert - onderschrijven en zeggen bij te dragen aan de ontwikkeling en implementatie daarvan.

In de verklaring is ook een tijdpad opgenomen dat er toe moet leiden dat het Global Action Plan in 2015 aangenomen wordt. Het streven is het Global Action Plan te agenderen voor de in 2016 voorziene 'UN General Assembly High Level Meeting on antimicrobial resistance', opdat het Global Action Plan tijdig en op hoog niveau follow-up krijgt.

Tijdens de conferentie gaf Daphne Deckers, slachtoffer van een multi-drug resistente E.coli-bacterie, een door de pers als 'indrukwekkend' betitelde toespraak waarin zij duidelijk maakt dat iedereen met antibiotica-resistentie te maken kan krijgen. Het filmpje is bij de NOS te zien:

Dit artikel afdrukken