Vandaag presenteert staatssecretaris Paul Blokhuis de nieuwe Landelijke Nota Gezondheidsbeleid (LNG) 2020-2040. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaat zich samen met gemeentes inzetten voor 4 gezondheidsvraagstukken: het verbeteren van de gezondheid in de fysieke- en sociale leefomgeving, het verminderen van gezondheidsachterstanden, het verlagen van de druk op het dagelijks leven bij jeugd en jongvolwassenen, en het bijdragen aan het vitaal ouder worden.

In het nieuwsbericht behorend bij de LNG zegt Blokhuis: “We doen alles wat we kunnen om uit de coronacrisis te komen en tegelijkertijd is het heel belangrijk om ook nieuwe antwoorden te vinden op andere gezondheidsvraagstukken. Gezondheid staat daarbij nooit op zichzelf. Als we willen dat mensen zich op hun gemak voelen in hun wijk en worden uitgedaagd om te bewegen en sociaal mee te doen, moeten we bijvoorbeeld ook zorgen dat er meer aandacht komt voor gezondheid in de ruimtelijke ordening.”

De samenwerking tussen de nationale overheid en de gemeenten moet de basis vormen om gezondheidsproblematiek over de grenzen van beleidsdomeinen heen aan te pakken. In eerste instantie focussen zij zich op drie thema’s: het verminderen van gezondheidsachterstanden, gezondheidsbescherming in de fysieke leefomgeving, en denken vanuit gezondheid in plaats van denken vanuit ziekte.
Rijksoverheid - Staatssecretaris Blokhuis met gemeenten aan de slag voor gezondheid
  • Deel
Druk af