Supermarktketen Lidl springt - deels - in het gat dat gevallen is nadat 6 leveranciers van schoolfruit zich eind oktober terugtrokken uit de regeling. Op basis van een financieel krappe regeling hebben zij de afgelopen jaren 1.700 scholen door het hele land en 350.000 kinderen van schoolfruit voorzien. Dit voorjaar kwam aan het licht dat Nederland de Europese regeling voor schoolfruit niet goed uitvoerde. Daarmee viel wat hen betreft de basis onder de EU-schoolfruitregeling voor de Nederlandse markt uit. Ze zetten de levering stop, maar bleven met het ministerie van Economische Zaken in gesprek om een oplossing te vinden.

Initiatief Lidl
Vandaag meldt het AD dat het ministerie ook nog een andere oplossing heeft gevonden. Na de kerstvakantie gaat Lidl 500 scholen, 100.000 kinderen, van schoolfruit voorzien. Marlijn Somhorst, bij Lidl verantwoordelijk voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, zegt in het AD: "We zijn blij dat we zoveel leerlingen van vers fruit kunnen gaan voorzien. Het is een flinke logistieke operatie, maar we willen graag onze verantwoordelijkheid nemen.''

Somhorst zegt desgevraagd dat Lidl uit de pers vernam dat het schoolfruit zou gaan stoppen. Daarop heeft de discounter zelf contact gezocht met het Ministerie om zich als schoolfruitleverancier aan te melden. Lidl acht het mogelijk om in samenwerking met zijn bestaande leveranciers en het eigen logistieke netwerk naast de huidige 400 filialen ook 500 scholen - over het hele land - te beleveren. Het ministerie heeft Lidl vorige week laten weten welke scholen vanaf januari Lidl-schoolfruit gaan krijgen. Dat is door middel van loting bepaald.

Voor Lidl betekent dit, naast de logistieke inspanning ook een financiële investering: de Europese regeling vraagt om co-financiering, en vergoedt tot 75% (voorheen 50%). Volgens het AD gaat het daarbij voor Lidl om 'enkele tonnen'.

Staatssecretaris Sharon Dijksma toont zich heel tevreden over de nieuwe leverancier:
'Niet langer erkend'
De bestaande 6 MKB-schoolfruitleveranciers komen volgens het ministerie helemaal niet meer in het spel voor. Zij zijn door hun terugtrekking hun status als 'erkend leverancier' kwijtgeraakt, stelt een woordvoerder desgevraagd. Schoolfruit.nu laat weten nog altijd door te gaan met het vinden van manieren om gezonde groenten en fruit op scholen te promoten. Dat zal zonder subsidie moeten gebeuren.

1.200 scholen en 250.000 kinderen blijven nu zonder schoolfruit zitten. De inschrijvingstermijn voor nieuwe marktpartijen naast Lidl is immers gesloten.

Fotocredits: Lidl
Dit artikel afdrukken