Dick Veerman
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Minister Schouten neemt vrijwel het gehele pakket aan voorgestelde maatregelen dat boerenkoepel LTO heeft voorgesteld over.

Over beregening van gewassen zijn regionale LTO-bestuurders nog in gesprek met de Waterschappen. Landbouw heeft bij nijpende tekorten volgens de verdringingsreeks in de Waterwet pas een laat voorkeursrecht op water.

LTO Nederland heeft de minister gevraagd een bezoek te brengen aan de boeren om hen een hart onder de riem te steken. Dit werkbezoek is inmiddels in voorbereiding.

De gevolgen van de droogtecrisis voor middellange termijn worden inmiddels duidelijker, schrijft LTO Nederland in een persbericht. Groenten, fruit en aardappelen zullen schaarser zijn dan consumenten gewend zijn, een afwijkende kwaliteit hebben en duurder worden. LTO Nederland zegt in overleg te zijn met retailers om afzet te generen voor te kleine, verkleurde of vervormde groenten en fruit. Afgelopen weekend zei directeur Marc Jansen van het CBL in het FD al dat supermarkten meer zouden moeten doen met afwijkende kwaliteiten om onnodig weggooien te voorkomen.

Van niet weggooien naar waarde verkopen
Weggooien van product dat de consument niet wil is, zeker als het direct op boerenakkers gebeurt, ecologisch gezien geen probleem betoogde de biologische en natuurbewuste groenteteler Jopie Duijnhouwer onlangs nog op Foodlog. Nu het aanbod van gaaf product flink lijkt te krimpen, ontwikkelt zich deze strategie van 'aardigheid' voor 'zielige groenten' wellicht tot noodzaak om groenten en fruit betaalbaar te houden. Lidl in het Verenigd Koninkrijk biedt minder gave groente en fruit aan voor een zacht prijsje. Als het aanbod duurder wordt, kan ook dat zachte prijsje straks mogelijk zelfs wat omhoog omdat het aanbod dan een waarde krijgt in de markt.
Dit artikel afdrukken