"Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de claim dat de afspraken over zoutreductie in groenteconserven door de conservensector zijn nagekomen, ingetrokken", meldt voedselwaakhond foodwatch. De rectificatie is volgens de voedselwaakhond een nieuw bewijs dat zelfregulering faalt. In 2011 maakte de conservensector zelf afspraken om het zoutgehalte in groenteconserven te verlagen. In 2012 mat het RIVM - op basis van een beperkte steekproef - 30% minder zout in groenteconserven dan voorafgaand aan de afspraak. "De afspraak bleek dus nagekomen te zijn", meldde de website van het Akkoord Verbetering Produktsamenstelling. Vijf jaar later trof foodwatch in een eigen onderzoek in 14% van de onderzochte groentenconserven méér zout dan de afgesproken waarden. Foodwatch deed zijn beklag bij het ministerie van VWS, dat daarop de gewraakte zin weghaalde.
Volgens foodwatch heeft te veel zout schadelijke gevolgen voor de gezondheid en kan een verlaging van het zoutgehalte "al snel tienduizenden ziektegevallen voorkomen". Recent nog betoogde professor Frits Muskiet op Foodlog dat zout niet het probleem is, maar een totaal verkeerd eetpatroon.
Foodwatch - Ministerie VWS rectificeert: Zoutsucces is toch geen succes - foodwatch
Volgens foodwatch heeft te veel zout schadelijke gevolgen voor de gezondheid en kan een verlaging van het zoutgehalte "al snel tienduizenden ziektegevallen voorkomen". Recent nog betoogde professor Frits Muskiet op Foodlog dat zout niet het probleem is, maar een totaal verkeerd eetpatroon.
Zoutreductie, nee dat gebeurt veel te langzaam.
Ik heb er even de "gezonde" biologische tomatensoep van AH anno 2017 en Unox bijgehaald. Zit ongeveer 2 gram zout per kop van 250 ml, liefst al 1/3 van de gewenste dagelijkse inname zolang je niet tot de risicogroepen behoort, terwijl je maar 1/16 tot 1/20 van je dagelijkse energiebehoefte van 2000 kcal mee dekt. Dus eigenlijk "1.5 gram zout te veel". Herinner jullie nog de zogenaamde 30 cent junkfoodtax voor 1 gram zout te veel geconsumeerd in een portie onlangs berekend door de groep uit Melbourne? Junkfoodtax is natuurlijk wat ongelukkig geformuleerd. Beter is het analoog aan de ski-of watersportverzekering van een dekking van de later optredende zoutschade te spreken, waardoor je minder vitaal bent en dus maatschappelijk inzetbaar. De zoutverzekering of toch junkfoodtax zou ruim een 1 euro voor een verpakking van 570 ml biologische tomatensoep AH of Unox tomatensoep bedragen en kan eenvoudig bij de kassa geïncasseerd worden. Met een slimme betaalpas of AH Bonus-maluskaart zou de heffing direct verrekend kunnen worden met de bonussen van gezonde aankopen.