Maandagochtend 6 september schoten boeren in de stress. Via de NRC kwam naar buiten dat het ministerie van Landbouw vele honderden boeren zou willen onteigenen. Met de gedwongen stoppersregeling zouden vele miljarden gemoeid zijn. De getallen en scenario's zijn inmiddels openbaar gemaakt.

De NRC lijkt wat tendentieuze woorden te hebben gekozen. Het ministerie wil boeren niet gedwongen uitkopen, maar wilde weten wat de consequenties zijn als dat onverhoopt toch moet gebeuren, vertelde minister Schouten van Landbouw gistermiddag in de Kamer. Ze bleek het heel vervelend te vinden dat de puur theoretische rekenexcertitie als ware het een beleidsstuk is gelekt. In antwoord op de vraag van Kamerlid Thijssen (PvdA) welk scenario de voorkeur van het kabinet heeft, antwoordde Schouten: "dat ligt aan de formatie." Die keuze is niet aan het demissionaire kabinet.

Ze vertelde de Kamer er zeker van te zijn dat haar ministerie daar niet verantwoordelijk was geweest, maar wilde verder geen onderzoek naar de daders die zoveel onrust hebben veroorzaakt. Maar hoe kun je dat zo zeker weten, vroeg Kamerlid Van der Plas (BBB) zich af, als je er geen onderzoek naar hebt gedaan?

Hoe het ook zij, duidelijk is geworden dat het kabinet de veestapel met zo'n 30% wil laten krimpen. Dat is 20% minder dan volgens de plannen van D66 die, zoals bekend, voor de helft gaat.

Ook duidelijk is dat het kabinet heel vele miljarden over heeft voor de innovatie van de boerenactiviteit in Nederland. Dat klinkt veel positiever dan het nieuws in de NRC. Wat in de plannen mist, zijn manieren om geld te verdienen met de genoemde miljarden. Als ze zonder zicht op commerciële meerwaarde worden ingezet, zullen ze slechts de al hoge exploitatiekosten van Nederlandse boeren verzwaren. Er is dan ook nood aan plannen die commerciële dekking kunnen brengen.

De Stichting Stikstof Claim heeft weinig boodschap aan de grote bedragen die in de scenario's worden gehanteerd. Daarom zoekt de collectieve claimstichting van boeren tegen stikstoffouten die door de overheid worden gemaakt topjuristen die onteigeningsprocedures aan willen pakken.

Naar aanleiding van wat SSC ‘zwarte maandag 6 september 'noemt, roept het bestuur van de stichting "alle veehouders in Nederland op om zich aan te sluiten. Voor slechts €150 (ex BTW) maakt u SSC nog sterker om deze #stikstofaffaire een halt toe te roepen. SSC bereidt zich voor op een jarenlange bikkelharde juridische strijd. Ook ketenpartijen en sympathisanten kunnen deze strijd financieel steunen."
Juristen met een bewezen sterke track record op gebied van onteigening kunnen zich melden bij Stichting Stikstofclaim.

  • Deel
Druk af