Het voormalige ministerie van Infrastructuur en Milieu paste, buiten politieke besluitvorming om, criteria aan waardoor bedrijven niet meer aan het ETS hoefden deel te nemen. Daarmee kwamen ze in de categorie van non-ETS bedrijven terecht zodat de feitelijke uitstoot in die groep is opgelopen. Als wet- en regelgeving daar niet op wordt aangepast, is sprake van een vorm van wegkijken of zelfs sjoemelen met regelgeving. De aanpassingen werden doorgevoerd om de grote tuinbouwbedrijven niet met hogere emissielasten te bezwaren dan hun kleinere concurrenten.
De onttrekking van de bedrijven aan ETS kan betekenen dat de Nederlandse glastuinbouw zijn klimaatdoelen niet haalt. Volgens de NRC komt Wageningen Economic Research over enkele weken met cijfers die laten zien dat de CO2-uitstoot van de glastuinbouwsector (die in belangrijke mate verantwoordelijk is voor de volgens officiële cijfers goede klimaatperformance van de Nederlandse landbouw) de afgelopen vijf jaar niet meer is gedaald.
Inmiddels is het ministerie van Landbouw (LNV) verantwoordelijk is voor het dossier. LNV vindt de zorgen voorbarig. Een weliswaar met vertraging ingevoerd compenserend sector CO2-systeem zou de gewenste reductie van CO2-emissies wel degelijk borgen. De NRC berekent dat de betrokken tuinbouwbedrijven tussen de €20 en 30 miljoen voordeel hebben genoten in de vorm van niet afgedragen lasten. Naarmate de ETS tarieven stijgen, loopt hun voordeel verder op.
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Pieternel #13, dank voor je reactie! (en ik denk dat je een van de best geïnformeerde tuinbouwjournalisten bent die er in NL rondlopen)
#13 Geothermie
Pieternel, ik plaatste gisteren op een ander topic toevallig het volgende, en start met een kanttekening bij:
Westland/Rotterdam hebben niet alleen geluk met aardwarmte maar ook dat er een industriële infra is met heel veel koelwater.
Wat dus aardwarmte betreft het volgende: In het onderstaande staat GRE voor Glassfiber reinfoced epoxy (niet te verwarren met poly-/vynilester)
Je vind dit systeem op ca. 80% van alle gas/olieplatforms op het Dutch Continental Shelf, en ver daarbuiten. Van submersible piping tot koeling met zeewater, en voor de brandwater/sprinkel piping plus voor hydrocarbons.
quote
Ter info. M.b.t. stadsverwarming het volgende. Het eerste geothermisch stadsverwarmingsproject dat wij deden was in Creil (70er jaren), boven Parijs. In Nederland liggen en paar duizend kilometer stadsverwarming. Voornamelijk warm water van centrales en industrieën. Overdracht direct of via warmtewisselaars. Geothermie kwam/komt moeilijk van de grond. Wij behoren tot de weinigen die zeer hoge temperaturen door kunststof pijp (GRE) kunnen voeren. Het probleem met geothermie is dat diep heet grondwater corrosief (zout) is, waar staal niet echt geschikt voor is. Te korte levensduur. De grote bulk in de stadsverwarming met koelwater ging daarom naar de de Denen. Geïsoleerd staal. Wij produceerden/installeerden slechts ca. 60 kilometer, ondanks aanmerkelijk lagere kosten. 'Cost of Ownership'.
Het waren voor de baasjes van Openbare Werken (ik zal maar geen steden noemen) natuurlijk veel interessanter om gefêteerd te worden in Denemarken dan in hier.
Geothermie draagt nog steeds grote beloften in zich. Niet alleen je distributie-netwerk moet van GRE, maar ook de speciale pijpen voor 'downhole tubing', wil je naar een 100 jarige levensduur..
unquote
Interessant om de reactie van Sjaak van der Tak (Glastuinbouw Nederland) te lezen op het NRC-artikel.
Dick, fijn dat je me 'ingevoerd' noemt, maar ik zit wat meer in de technische artikelen hoe energie en CO2 te besparen. In het programma Kas als Energiebron trekken Glastuinbouw Nederland en Ministerie LNV samen op om in de toekomst fossielvrij te telen. Ik heb al sterke staaltjes gezien van wat kan, maar het is nog te duur. Bovendien klinkt het allemaal heel simpel, all-elektric telen, maar het valt lang niet mee om gezonde planten te telen in een volledig gesloten kas. Ik kom ondernemers tegen die niets liever willen én ondernemers die alleen voor de aller, allerlaagste kostprijs gaan.
Ik sprak de directeur van Energie Combinatie Wieringermeer (Agriport A7), die van het gas af wil, niet vanwege het Klimaatakkoord, maar vooral om geopolitieke verschuivingen. Lees: afhankelijkheid Poetin.
Het Westland heeft geluk, want aardwarmte is bereikbaar.
Wouter, ik heb aan het artikel weinig toe te voegen. Als grote bedrijven wel aan ETS zouden moeten deelnemen en de kleinere niet dan zou een ongelijk speelveld ontstaan. Effectief lobbywerk heeft dit voorkomen. En natuurlijk kun je het schandalige fraude noemen, maar het is hoe de grote-mensen-wereld werkt.
Ik zou hier ook dolgraag de goed ingevoerde tuinbouwjournalist Pieternel van Velden over willen horen.