Minister Henk Staghouwer (LNV) wil af van het bedwelmen van slachtvarkens met CO2. Op termijn moet wellicht de elektrische tang terugkomen, een verdovingswijze die volgens de bekende Amerikaanse dierenwelzijnsexpert Temple Grandin voordelen heeft mits mits slachthuismedewerkers goed zijn opgeleid. De tang is een ouderwetsere verdovingsmethode dan de gasgondel waarin varkens in groepen met een hoge concentratie koolstofgas worden verdoofd. Omdat ze ervaren dat ze stikken, kunnen de dieren uiteindelijk in paniek raken net voor ze buiten westen raken. Grandin vindt dat de gasgondel niet te negatief benaderd mag worden omdat de voordelen opwegen tegen de nadelen.

Het uitfaseer-nieuws is te vinden in een 21 pagina's tellende verzamelbrief vol dierenwelzijnsonderwerpen aan de Tweede Kamer. Uit literatuuronderzoek door Wageningen Livestock komt naar voren dat bedwelming van varkens met hoge concentraties CO2, het elektrisch waterbad en onbedwelmd kantelen van pluimvee niet diervriendelijk zijn door de stress en benauwdheid die de dieren ervaren.

Staghouwer wil voor eens en altijd duidelijk hebben welke bedwelmings- en dodingsmethode per diersoort het meest geschikt is. Dan zet hij zich in voor het uitfaseren van de rest. De discussie over de voor- en nadelen van verschillende slachtmethoden is al jaren onderwerp van debat. Ook onder experts, zoals Grandin in vele video's duidelijk maakte.
Reageer
  • Deel
Druk af