Minister Carola Schouten wil de neonicotinoïde bestrijdingsmiddelen imidacloprid, clothianidine en thiamethoxam voorlopig niet verbieden. Het Europese Parlement pleit daar wel voor. Schouten wacht liever het oordeel van de Europese Commissie af.

Dat zei ze vandaag in het Kamerdebat over gewasbeschermingsmiddelen. Kamerleden van SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren willen wel een verbod. CDA en VVD willen dat wetenschappelijke adviezen worden gevolgd. De Europese Commissie zal bij een voorstel mede uitgaan van het advies van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA. Die oordeelde recent negatief over neonicotinoïden, maar deed dat op basis van een toetsingskader dat formeel nog niet is goedgekeurd.

Minister Schouten toonde zich verbaasd over de selectieve omgang van de Nederlandse politiek met de adviezen van de EFSA. Ze wees erop dat oordelen van de EFSA die in het straatje van de politieke partijen passen door hen worden omarmd. Onwelgevallige oordelen wijzen ze af. De Partij voor de Dieren en GroenLinks zetten in het dossier over glyfosaat bijvoorbeeld grote vraagtekens bij het oordeel van de EFSA. Nu omarmen ze het EFSA-advies. De VVD was het daarentegen eens met het oordeel van de EFSA over glyfosaat, maar zet nu vraagtekens bij het toetsingskader dat de EFSA gebruikt. De minister wacht liever het oordeel af waar de Europese Commissie mee komt.
Boerderij - Minister wacht met oordeel over neonicotinoiden
Reageer
  • Deel
Druk af