De ontwikkeling en implementatie van het ICT systeem INSPECT van de NVWA is per direct stopgezet. INSPECT moest per 2020 het nieuwe, centrale, ICT-systeem van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) worden.

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit deelde haar besluit gistermiddag in een brief aan de Tweede Kamer mee.

Met het besluit tot stopzetting volgt minister Schouten het advies van Bureau ICT-toetsing (BIT), dat in opdracht van LNV onderzoek deed naar de voortgang van het programma. Uit het onderzoek blijkt dat de doelen van het programma niet worden gehaald, dat het veel meer geld gaat kosten en dat de deadline niet wordt gehaald.

Uit de conclusies van het onderzoek blijkt dat het gaat om tientallen miljoenen bovenop de begrote €95 miljoen, waarvan nog €30 miljoen resteert, en dat het langer gaat duren dan eind 2021 om de ICT-vernieuwing af te ronden.

BIT is in 2014 in het leven geroepen om grip te krijgen op de ICT-projecten van de overheid, na een aantal totaal geflopte trajecten (zoals de ov-chipkaart en het politiecommunicatiesysteem C2000).

Minister Schouten zegt: “Het is belangrijk dat toezichthouders ook in de toekomst hun werk goed kunnen uitvoeren. INSPECT had als doel om een effectieve, efficiënte en gelijkmatige manier van werk onder toezichthouders en keurders te realiseren. Samen met de NVWA ga ik vaststellen hoe we met beheersbare, kleine stappen verbeteringen in de bestaande systemen kunnen aanbrengen en deze doelen alsnog kunnen bereiken.”

Volgende week debatteert de Tweede Kamer over de NVWA. De mislukking van Inspect blijkt een extra aanleiding om - opnieuw - kritisch naar de nieuwe organisatie te kijken. De Tweede Kamer zet vraagtekens bij de transparantie en inefficiëntie van de organisatie. Toch lijkt opnieuw opsplitsen ook voor Kamerleden een brug te ver: “Ik ben huiverig om gelijk te zeggen: we moeten het mes erin zetten. Maar het is goed dat de vraag op ­tafel ligt,” aldus D66-er Tjeerd de Groot in Trouw.
Rijksoverheid - Minister Schouten stopt implementatie en ontwikkeling ICT systeem INSPECT bij NVWA
Reageer
  • Deel
Druk af