Verbinding
Bij het Deltaplan Biodiversiteitsherstel was de politiek - bewust - niet betrokken, zegt Louise Vet, hoogleraar ecologie en voortrekker van het plan. Het Deltaplan moet in een 'beweging' uitmonden die economie en ecologie met elkaar verbindt. “Alle eerdere initiatieven zijn niet tot stand gekomen omdat er polarisatie was. Er werd niet met elkaar gesproken." Maar de overheid speelt wel een cruciale rol, want er moet wet- en regelgeving komen om het biodiversiteitsprobleem als maatschappij, samen, op te lossen.
"Ik snap de roep en de vraag aan de overheid om de regie te nemen”, zegt Carola Schouten. "Maar aan de andere kant is dit een vraagstuk dat je niet alleen maar bij een overheid kunt neerleggen." Ook Schouten wijst op de noodzaak van verbinding. Niet voor niets draagt haar landbouwvisie de titel 'Landbouw, natuur en voedsel: waardevol en verbonden'. Economie en ecologie moeten met elkaar verbonden zijn. "Ben je als samenleving bereid meer voor je voedsel te betalen? Ben je bereid om de boeren die dat voedsel produceren in staat te stellen dat meer in balans met de natuur te doen? Het raakt alle schakels in de keten. En uiteindelijk de consument zelf," aldus de minister in Trouw.
Onderzoek
Schouten stelt de komende 5 jaar €500.000 per jaar beschikbaar voor onderzoek naar de afname van soorten planten en dieren in het agrarisch gebied. De (weinige) wetenschappelijke studies, waaruit een alarmerende afname van de insectenstand blijkt, vonden plaats in natuurgebieden, niet in landbouwgebieden.
Ook wil Schouten, vooruitlopend op het nieuwe Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, met de provincies in overleg om boeren financieel te kunnen helpen bij het herstel en behoud van biodiversiteitsbevorderend landschap.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#3 Ik heb juist het idee dat ik de laatste jaren meer last heb van muggen, dazen, tekenen je ziet ook meer knutten. Maar als je het echt serieus wilt aanpakken is een gevarieerder landschap een punt, ik houd al een paar jaar bijen en als ik hier en daar om me heen kijk denk ik best vaak "ze moeten hier wel meters maken om hun voer bij elkaar te vliegen". Maar ik denk dat de grootste klap gemaakt kan worden bij de waterkwaliteit wat daar allemaal inkomt alles wat je bij de drogist in de schappen ziet staan beland uiteindelijk in de sloot als het er niet uit gefilterd kan worden, maar ook alle drugsresten medicijnen hormonen die mensen gebruiken wat doet dat met de kraamkamer van veel insecten. Daar kan de landbouw een bijdrage aan leveren maar ik denk dat de input vanuit de maatschappij veel groter is zowel in diversiteit van de stoffen als in hoeveelheid.
Moet er niet gekeken worden of zelfmedicatie wat teruggeschroefd kan worden en worden al die shampo's zalfjes en wat je zoal meer in de drogisterij ziet ook beoordeelt of het mogelijk is om ze eruit te filteren in de zuivering.
#2, ej, de met insecten beplakte autoruit kan je als nulmeting zien.
De hamvraag is dan is er een nulmeting of beginnen ze vanaf nu
Maar we weten toch al dat er een dramatische afname is van de biodiversiteit?!
Het is véél efficiënter om dit bedrag te investeren in de bio- en BD-landbouw, die grondige en duurzame herstelwerkzaamheden verrichten aan die biodiversiteit. Op en rond bio/BD bedrijven creëren boeren een (bewezen) verrijking van het bodemleven, de flora en de fauna, oases van biodiversiteit... Kijk bijvoorbeeld eens op https://www.zonnehorst.nl/natuurnieuws.