Het niet overschrijden van de plafonds is cruciaal voor de derogatie - en tijdelijk recht om EU-bemestingsnormen te overschrijden - die de EU aan Nederland heeft verleend, schrijft BoerenBusiness. Dat betekent dat landbouwminister Carola Schouten een goede uitgangspositie heeft bij de onderhandelingen, later in het jaar, over verlenging van het tijdelijke overschrijdingsrecht.
De daling hangt vooral samen met de afname van de veestapel. Er waren in 2019 vergeleken met een jaar eerder minder melkkoeien (-0,9%), minder jongvee (-8,4%), minder vleesvarkens (-1,1%), minder fokvarkens (-6.6%) en minder nertsen. Ook het stikstof- en fosfaatgehalte in het voer nam af. Overigens liet de melkveestapel in de tweede helft van het jaar wel een lichte stijging zien: eind 2019 waren er 1.593.000 melkkoeien in ons land (30.000 meer dan aan het begin van het jaar). Bij het jongvee is een verschuiving zichtbaar, maar bleef het 'totaal aantal staarten' onder het gemiddelde van 2018, aldus Boerderij.
De mestproductie van de 'overige dieren' steeg wel. Méér schapen en geiten droegen bij aan een stijging met 1,3 miljoen kilo stikstofuitstoot (tot 24,0 miljoen kilo) in 2019.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#1 Dat is wel erg makkelijk, Volgens het CBS was de krimp van de veestapel op 1 april 2019 reeds 3%.
Dat in de 2e helft van het jaar er weer wat meer dieren zijn bijgekomen is dan ook niet vreemd. De melkveesector heeft te maken met een nieuw quoteringssysteem in de vorm van fosfaatrechten wat minder eenvoudig rekent dan het voorgaande melkquotum. Fosfaatkilogrammen worden over het jaar gemiddeld. Indien een boer aan het begin van het jaar veel vee heeft, moet hij/zij aan eind van het jaar hard krimpen. Door in begin van het jaar ruimte te hebben kun je in 2e helft nog bijsturen. Dit zou ook een verklaring voor de "groei" kunnen zijn.
Uiteindelijk blijkt de veestapel in 2019 weer te zijn gekrompen, wederom obv het CBS: Quote: "Nederland telde in 2019 vergeleken met een jaar eerder gemiddeld minder melkkoeien (-0,9 procent) en jongvee (-8,4 procent)."
Het schijnt dat de veestapel de afgelopen maanden weer is gegroeid: boeren hebben koeien aangekocht om t.z.t. minder last te hebben van een voorziene krimp van de veestapel. Die extra koeien zullen weer meer mest (met P en N) produceren.