De minister redeneert dat de Nederlandse boer onvoldoende verdient omdat hij te veel kosten moet afwentelen op milieu en klimaat omdat eten te goedkoop is geworden. Om dat te veranderen, moet hij maatregelen nemen die vooral gefinancierd moeten worden door consumenten. Zelf stelt zij €135 miljoen extra ter beschikking.
Zowel economisch als ecologisch gezien hanteert de minister een merkwaardig argument. Zoals Foodlog al velen jaren betoogt, maakt de Nederlandse landbouw te veel agrarische grondstof die geen meerwaarde genereert omdat de productie zich niet kan onderscheiden van goedkoper en even goed en duurzaam product dat elders wordt gemaakt. Nederlandse boeren werken in een duur en klein land en verkopen het leeuwendeel van hun productie naar de industrie en het buitenland als agrarische grondstof. Die is te weinig rendabel voor de gemiddelde Hollandse boer omdat hij, nog los van de extra milieu- en klimaatmaatregelen die Schouten oplegt, in een duur productiegebied sowieso al een te hoge kostprijs had.
Zowel vanuit ecologisch als economisch oogpunt is het beter om in Nederland minder te produceren dat meer betekenis en daarom meerwaarde heeft voor de Nederlandse consument en niche consumenten in het buitenland. De minister legt echter het accent op het boereninkomen uit agrarische grondstoffen; dat inkomen moet voor de gemiddelde agrarische ondernemer voor 70-95% uit het buitenland komen. Hoe de minister consumenten in onze buurlanden - met name in Duitsland, veruit onze belangrijkste exportbestemming - wil uitleggen dat ze meer moeten gaan betalen voor Nederlands importvoedsel, vermeldt de realisatienota niet.
Onlangs maakte ik een analyse van de bestuurlijke pijlers waarop het beleid van de minister gebaseerd is. Iets recenter interpreteerden vele Foodlog-commentaren het Kringloopbeleid als een kaft om vele bestaande bovenwettelijke maatregelen plus een dun sausje kringloop. Het zou boeiend zijn als de Foodlog-community de nota van de minister zou beoordelen op zijn praktische en realistische perspectieven voor de Nederlandse boerenstand en het food-agricluster waar ons land in de wereld zo bekend om staat.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Grappig Dick, Herman haalt in het stuk ook het PBL rapport Dagelijkse Kost aan en kwalificeert het als een uitstekend rapport, terwijl wij het hier toch aardig gefileerd hebben.
Herman Lelieveldt schreef zijn oordeel over het Realisatieplan voor Follow the Money. Als ik het kort samenvat: een nietje door van alles en nog wat aan leuke dingen die in het land gedaan worden en verder intensivering van de intensivering.
Carolien, ik zou denken: kringlooplandbouw is wat de diervoedersector altijd al deed. Ik snap dus wel wat Henk Flipsen daar zegt.
Wel moet ik grinniken. Heel wat mensen denken dat kringlooplandbouw nou juist de dierlijke sector beteugelt.
Vanuit de diervoedersector heeft Nevedi positief gereageerd op het Realisatieplan, zie hier. Vooral de ruimte die de Minister wil bieden aan moderne veredelingstechnieken en aan nieuwe grondstoffen (novel feeds & foods) wordt goed ontvangen in de sector.
#33 Jan Peter. Dat woord 'eigenlijk' staat daar niet voor niets.