De minister spreekt morgenavond met het Collectief Overleg Vlees (COV) over het spoor van besmetting dat is gevonden. Schouten: "Zij moeten laten zien dat ze maatregelen nemen. Dan ga ik de afweging maken of het veilig genoeg is voor de inspectiemedewerkers van de NVWA."
Schouten is verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van de medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Zij houden dagelijks toezicht op de gang van zaken in slachthuizen. Het kabinet wil via de inspectie SZW meer weten over de werk- en woonomstandigheden van de slachthuismedewerkers. Bij Van Rooi zijn onder de 43 NVWA-dierenartsen en assistenten van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) 3 besmettingen geconstateerd. De bevinding is aanleiding om het totale personeelsbestand van Van Rooi te laten testen.
Volgens het COV is sluiting van vleesbedrijven en/of slachterijen in verband met coronabesmettingen zoals in de VS "niet aan de orde in Nederland". Dat verklaarde COV-woordvoerder Richard van der Kruijk 4 mei jl. tegenover het blad Pig Business.
Vion en Van Rooi zijn met een straatlengte voorsprong op hun concurrenten de twee grootste varkensslachters van Nederland. Als de slacht in Nederland stopt, dan heeft dat consequenties voor boeren en hun dieren. In Nederland worden wekelijks 300.000 varkens geslacht. Boeren kunnen de slachtrijpe dieren korte tijd, maar niet veel langer dan 2 weken extra aanhouden omdat ze dan te zwaar worden.
Na twee weken zou het staken van de totale varkensslacht in Nederland dan ook betekenen dat wekelijks 300.000 varkens geen uitweg kunnen vinden en op de boerderij vernietigd zullen moeten worden of moeten uitwijken naar het buitenland voorzover capaciteit. De minister zegt geen zorgen te maken over vleestekorten in winkels als slachthuizen sluiten. "Ik denk ook dat de volksgezondheid toch echt belangrijker is dan of je morgenavond nog een stukje vlees op je bord hebt liggen."
Ferme taal voor een Minister van LNV, van waaruit tot dit signaal geen (openlijk) teken is gekomen, om vleesbedrijven specifiek langs de corona meetlat te leggen. De controles bij VION afgelopen week waren ingestoken door de Duitse toezichthouders.
De GGD heeft vorige week nog aangegeven, dat de protocollen bij VION Groenlo op orde waren. Op basis van welke protocollen, dient de sector dan morgen aan te geven, dat de regels worden nageleefd.
Zoals ik in een eerdere draad aangeef en Dick voorrekent, mag de Min. van LNV hopen dat de overige testresultaten gelijkend zijn als in Duitsland bij de andere geteste slachterijen (Tonnies en Westfleisch) namelijk geen besmettingen.
Zo niet valt te bezien hoe doordacht de woorden van de minister daadwerkelijk zijn.
Coen, net als met stikstof en de boeren, rekent de minister hier af met de slachtsector. Het gedoe duurt allemaal te lang en slacht heeft zijn imago niet kunnen beteren. Daar zie je hier het resultaat van.
Ik kreeg van verschillende mensen kritiek omdat ik gisteravond in een klassiek en keurig radioprogramma zei dat het imago van vlees 'kut' is en hierdoor nog meer 'kut' is geworden. Vlees heeft het per definitie gedaan. Als de minister niet optreedt, heeft zij het gedaan. En dus treedt ze op. En daarom zei ik doelbewust 'kut', want dan hoeven we het niet meer over dat al dan niet terecht slechte imago te hebben.
Nederland wordt verrassend snel een ander land, qua agrifood.
Wat we nu nog steeds niet weten is dit: hoe besmet zijn de arbeidsmigranten die vanuit krappe behuizingen en direct naast elkaar (?) in busjes 's ochtends naar tuinbouwbedrijven, visuitsnijders of distributiebedrijven worden gereden?
Dat we daar niet naar op zijn (lijken?) baart me zorgen, maakte ik ook vanmorgen andere media nav het gesprek gisteravond duidelijk.
Het is duidelijk dàt er iets met slacht aan de hand is, maar is er wellicht ook iets met minder onder het vergrootglas liggende sectoren aan de hand? Nogmaals: dat pleit vlees niet vrij.
Bij Franse spoorovergangen staat zo mooi 'un train peut en cacher un autre' (achter de ene trein kan nog een andere verscholen gaan = ons bordje "wacht tot het rode licht gedoofd is, er kan nog een trein komen"). Hier zou je kunnen zeggen "un risque peut en cacher un autre". Oftewel: achter het ene risico kon nog wel eens een veel groter ander schuilgaan.
De cijfers bij die risico-opmerking: van de 400.000 arbeidsmigranten in Nederland werken er 12.000 in de vleesindustrie. Die 388.000 andere werken in de tuinbouw, champignons, bij distributiecentra en zelfs bij technologiebedrijf ASML. Hoe zou het daar zijn met het besmettingsniveau? Ik zou het graag willen weten. Maar ik hoor nog niet van pogingen om het in kaart te brengen, terwijl deze mensen een duidelijke en grote risicogroep vormen.
#2 Dick, mag Carola gaan bedenken of het volgende voldoende is: Voorstel Vion. En of de betreffende instanties ook de verantwoordelijkheid nemen, welke hun toebehoord.
En stel nu dat het niet gaat om de afstand van 1,5 meter maar om de aerosolen (wat ik eerder denk), en stel nu dat VION zich netjes aan de 1,5 meter afstand houdt (Wat ik denk). Zou het dan zo kunnen zijn dat VION nu met de stok gaat krijgen terwijl het probleem ergens anders ligt? Dit gaat wel een heel vreemde casus worden ben ik bang,
In een uitvoerig persbericht laat Vion weten:
Vion neemt aanvullende maatregelen om Corona-besmetting in te dammen
Vion: oproep tot herhaald preventief testen alle medewerkers
Boxtel, 25 mei 2020 – Vion Food Group neemt onmiddellijk aanvullende maatregelen om Corona-besmetting binnen haar bedrijven in te dammen. Daarnaast roept Vion de GGD GHOR en het Veiligheidsberaad op om alle medewerkers van haar vleesbedrijven preventief meermalig te testen op Corona. Zo kan de vleesvoorziening van ons land blijvend worden voortgezet. Vion stelt alle beschikbare data van de naleving en toezicht op de eigen Corona-protocollen ter beschikking.
Wij zullen nadrukkelijk alle tot nu toe genomen maatregelen onder de loep nemen en verbeteringen doorvoeren daar waar mogelijk. In nauw overleg met de GGD. Zelf implementeren wij de volgende aanvullende maatregelen:
Risicoanalyse: we wachten op uitgebreide Groenlo GGD uitslagen om met spoed een aanvullende risicoanalyse uit te voeren wat mogelijk tot verdere aanscherping kan leiden.
Werkplek: we gaan onze werktijden nog verder verlengen om de kans op onderling contact tussen groepen medewerkers verder te verkleinen. Dat is al eerder ingeregeld, maar dat doen we nu nog ruimer.
Vervoer: we herzien deze regels, waarbij bijv. ruimere bussen beschikbaar worden gesteld waar mogelijk problemen zouden zijn om zich aan de aantallen te houden.
Thuissituatie: een speciaal team van Vion gaat een analyse maken van de woonomstandigheden van een deel van onze medewerkers. Met name met het oog op de gezamenlijke leefruimtes. Waar wij problemen waarnemen zullen wij de betreffende medewerkers in bescherming nemen en thuis in quarantaine laten gaan en vervolgens voor vervangende woonruimte zorgen. Hier verwachten wij dat een belangrijke bijdrage aan het indammen van besmetting mogelijk is.
Persoonlijke hygiëne: wij zullen op specifieke werkplekken waar collega’s dichter bij elkaar in de buurt komen, waar nodig aanvullend mondkapjes verplicht stellen.
Het doel is om maatregelen te nemen die veilig en goed zijn voor onze medewerkers. En die het mogelijk maken om de vleesvoorziening voor Nederland door te laten gaan en er geen lege schappen ontstaan. En tot slot: tegelijkertijd zullen wij ons keihard inspannen om ook die laatste medewerkers van de vestiging in Groenlo te vinden en te laten reageren op verzoeken van de GGD.
Niets te verbergen
Ronald Lotgerink, CEO Vion Food Group: “Wij hebben niets te verbergen. Wij dragen bij aan de voedselvoorziening van Nederland. Onze sector is door het kabinet als ‘cruciale sector’ gevraagd om door te blijven werken tijdens de Corona-crisis. Onze mensen zetten zich daar dagelijks volledig voor in en houden zich aan de voorschriften van de autoriteiten zoals RIVM, GGD en NVWA. Inspecties bevestigen dat wij voldoen aan die vereiste maatregelen. Naleving en toezicht op onze Corona-protocollen in al onze bedrijven laten dat ook zien. Die zullen wij openbaar maken . Desondanks wordt een flink deel van onze mensen besmet – zonder dat zij gezondheidsklachten hebben. En niemand weet waarom. Toch hebben wij besloten om aanvullende maatregelen te nemen terwijl het onderzoek loopt.”
Meermalig testen
“Wij roepen GGD en NVWA op om na deze ervaring in Groenlo, alle medewerkers van onze vleesbedrijven en ook die in de rest van de sector in Nederland preventief te testen op Corona. Niet eenmalig, maar meerdere keren, zodat we beter kunnen vaststellen wie besmet is en wie niet; hoe het virus zich ontwikkelt; direct mensen die besmet zijn in thuisquarantaine te kunnen laten gaan; en om te volgen of de maatregelen voldoende effect hebben. Daarbij is het wel van belang dat als we grote groepen gezonde mensen gaan monitoren, we eerst met elkaar afspraken dienen te maken hoe we met de uitkomsten van onderzoek omgaan. Wat ons betreft past het daarbij om gezonde mensen aan het werk te houden, in het belang van de vleesvoorziening van ons land. Er zijn behalve in Groenlo in Nederland nog geen grote groepen mensen zonder klachten gemonitord. We kunnen dit juist in deze sector oppakken, maar dan ook zorgvuldig met de resultaten van een dergelijk onderzoek omgaan.” aldus Ronald Lotgerink, CEO Vion Food Group.
Samen aan tafel
Ronald Lotgerink, CEO Vion Food Group, vervolgt: “Wij zijn net zo verrast als ieder ander. Wij vinden het ongewenst wanneer medewerkers onvoldoende bereikbaar zijn of niet reageren. En wij zullen er ook alles aan doen om deze medewerkers te bereiken en hierop aan te spreken. In deze Corona-crisis past gezamenlijk optrekken. Samen aan tafel dus. Centrale en lokale overheden mogen erop vertrouwen dat wij alles doen wat in ons vermogen ligt, dat het beste is voor onze medewerkers, voor hun omgeving en voor de vleesvoorziening in Nederland. Daarop zijn we heel goed aan te spreken. We spelen in hetzelfde team. In overleg kunnen we veel meer over het virus leren, ons snel aanpassen en zo goed mogelijk doorvoeren.”