De landbouworganisaties en enkele landbouwvakbladen eisen eerst inzage in de onderbouwing op grond waarvan het Ministerie van LNV heeft besloten tot de maatregel van 3% eiwitreductie in het voer van melkkoeien. In publicaties van hun kant is denigrerend aangegeven dat de enige ambtenaar op het Ministerie met nog enige kennis van zaken op dit terrein deze onderbouwing waarschijnlijk op de achterkant van een sigarendoos heeft opgeschreven en daarna op vakantie is gegaan.
Het enige tot nu toe bekende officiële advies aan de minister van LNV luidt:
Onderzoek laat zien, dat in de rantsoenen bij melkvee 5% reductie aan eiwit mogelijk is, zonder dat er risico ontstaat voor productie en gezondheid van de dieren. Een dergelijke reductie leidt tot een vermindering van stikstof in de urine van 6-8%, ofwel omgerekend, een besparing bij een sector-brede toepassing van 2,5 kton ammoniak. Deze maatregel kan snel worden ingevoerd, is vergeleken met andere maatregelen niet duur en kan al meteen in het eerste jaar effect sorteren.
Maar dit advies is in het rapport Uit de gecreëerde stikstofimpasse op 20 november 2019 aan de minister van LNV uitgebracht door alle landbouworganisaties gezamenlijk onder voorzitterschap van Aalt Dijkhuizen, tot voor kort het boegbeeld van de Topsector Agri & Food en oud-voorzitter van Wageningen UR.
Het zou dus meer voor de hand liggen dat de minister van LNV aan de landbouworganisaties zou vragen om een onderbouwing van hun advies. Bovendien heeft de minister in haar maatregel geen 5% reductie opgenomen, maar heel veilig slechts 3%. De landbouworganisaties zouden dus heel tevreden moeten zijn.
Het tegendeel is echter het geval en ze eisen nu van de minister de onderbouwing die zij volgens hun eigen advies zelf al lang kennen: "Onderzoek laat zien ...". Het kan dus prima.
Wat moet die ene ambtenaar op het Ministerie van LNV dan nog meer aan de minister adviseren? De boodschap op de achterkant van de sigarendoos komt daarom ongetwijfeld kort maar krachtig neer op het advies: "Geef ze een sigaar uit eigen doos".
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dick #67 Het stikstof probleem is een ammoniak probleem. Ammoniak vorming voorkomen, is mogelijk met een ander stalsysteem, gaat in eerste instantie direct veel betekenen voor het milieu.
Maar nu komt het met de mest en de urine zullen goede dingen gedaan moeten worden anders word de belasting van de bodem en uiteindelijk het grond en oppervlakte water te groot met weer andere gevolgen. Er lopen in de praktijk initiatieven die zeer hoopvol lijken en aansluiten bij het ecologisch gedachtegoed.
Als antwoord op de schrijver van het artikel (dhr van Lijssel) zal de kop worden” de minister geeft zichzelf een sigaar uit eigen doos”.
Het blijkt dat ze er nu pas achter komen dat het weinig effect had volgens Wageningse berekeningen.
Blijkt het toch niet in het hoofd gezeten te hebben van die ambtenaar die op vakantie was.
Het hele stikstof- en NB beleid is gebaseerd op onvolledige of geen berekeningen. Schande dat dit in een democratie kan. Het wordt tijd dat we eens echt gaan meten en voor alle sectoren dezelfde spelregels gaan hanteren.
Een parlementaire enquête naar dit beleid is zeer op zijn plaats.
Er zijn ministers voor minder afgetreden.
Niet dat ik pleit voor aftreden maar een blunder is het wel.
Frank, dat zeg je zo makkelijk, maar de minister en het kabinet dit gezichtsverlies laten lijden is een hele prestatie.
En wat nu? Ik hoorde in de wandelgangen over 'een constructie'? Weet iemand al wat meer?
Hoppa, zoals verwacht, de draai, Schouten zet streep door voermaatregel