image

Vorige week werd bekend dat Engelsen nog steeds gemiddeld 9 gram zout per dag binnen krijgen. Dat is 1,5x het aanbevolen maximum en maar een beetje beter dan in 2001 (9,5 gram). Niettemin hebben overheidscampagnes om mensen bewuster met zout om te laten gaan succes. Maar liefst 90% van de Engelsen zegt te letten op de hoeveelheid zout die ze in hun zelfgemaakte eten doen. Wat wil je nog meer?

Toch helpt het niet, want het teveel aan zout komt uit het eten dat mensen niet zelf klaarmaken. Daarvoor moet je op het ingredientenlabel kijken. Dat doet volgens Food Safety Authority (FSA) 'slechts' 40%. Zoveel mensen zie ik bij de AH en de Aldi niet op het etiket kijken. Of Engelsen zijn veel bewuster dan wij, of ik kijk altijd op het verkeerde moment, of het interesseert ons.

Hoe dan ook, de FSA vindt dat er meer gedaan moet worden om mensen zich bewust te maken van wat ze eten. Met een simpel label.

Zo komen we meteen weer in de labeldiscussie over voeding: willen we dat mensen hun verstand thuis laten of zelf laten nadenken over wat ze eten?

DE FSA is een fel voorvechter van eenvoudige labels op voeding en vindt daar in dit onderzoek zijn legimitatie voor. Labels met gegevens vindt de organisatie te ongewikkeld. Ze wil simpele kleurtjes. Rood is fout, oranje op de rand en alleen groen is goed.

En meer industrieel eten, kennelijk. Want anders was het helemaal niet nodig. Mensen letten volgens dit onderzoek nl. wel degelijk zelf op hun zoutinname.

In meer dan één opzicht de kwadratuur van de cirkel dus. Zout is thuis onder controle, maar in de fabriek een belangrijke smaakmaker die - met dank aan de uitbanning van vet - nodig is om smaakloos fabriekseten smaak te geven.

Ik snap in ieder geval nog steeds niet waarom we aan de kleurtjes moeten. Volgens mij zit het probleem heel ergens anders. De oplossing dus ook.
Dit artikel afdrukken