Datum 11 februari 2010 Nummer 2010-08
PERSBERICHT
TNO en Vaessen-Schoemaker werken aan zoutverlaging in vleesproducten
Tijdens de World Salt Awareness Week vorige week hebben TNO uit Zeist en Vaessen-Schoemaker B.V. uit Deventer de handschoen opgenomen om het zoutgehalte in voedingsmiddelen te verlagen. De beide partijen gaan samenwerken om het zoutgehalte in vleesproducten met 50% te verlagen zonder dat dit ten koste gaat van smaak en kwaliteit. Het verlagen van de hoeveelheid zout in vleesproducten is een complex probleem. Zout geeft niet alleen smaak aan voeding; het heeft ook een belangrijke functie voor de textuur en de houdbaarheid.
Teveel zout groot gezondheidsprobleem
Volgens het Voedingscentrum sterven er per jaar in Nederland ruim 2500 mensen omdat ze onnodig veel zout binnenkrijgen. De gezondheidsraad adviseert om de dagelijkse consumptie van 9 naar 6 gram zout per dag terug te brengen. Om dit mogelijk te maken moeten consumenten beter op hun zoutinname letten. Maar een belangrijke bijdrage kan ook zijn door het zoutgehalte in voedselproducten te verlagen. Die uitdaging gaan TNO en Vaessen-Schoemaker aan.
Vaessen-Schoemaker B.V. te Deventer richt zich al zestig jaar op het ontwikkelen en produceren van functionele ingrediëntenmixen voor de internationale levensmiddelenindustrie. Deze worden toegepast in vlees-, vis- en vegetarische producten. "Vaessen-Schoemaker B.V. wil met deze samenwerking diepgaande kennis verkrijgen op basis waarvan effectieve en innovatieve oplossingen ontwikkeld kunnen worden voor haar klanten.
Minder zout, verzadigd vet en suiker
"Het gezonder maken van de samenstelling van voedingsmiddelen is een belangrijke activiteit van TNO", zegt Ronald Visschers (programmamanager Voedselkwaliteit en -productie). "Wij helpen bedrijven binnen de gehele voedingsmiddelenindustrie met het herformuleren van bestaande en het ontwikkelen van nieuwe gezonde producten. TNO heeft bijvoorbeeld al technologie ontwikkeld die helpt bij het met 40% reduceren van zout in bacon en banketproducten. Ook voor het reduceren van verzadigde vetzuren in bakkerijproducten tot wel 33% zijn oplossingen gevonden. Tevens is suikerreductie een van de speerpunten. De gevonden oplossingen kunnen vaak op verschillende producten worden toegepast."
Het project wordt uitgevoerd binnen het TNO EZ-Co-financieringsprogramma. Met dit programma richt onderzoeksorganisatie TNO haar onderzoek op toekomstige kennisbehoefte van het Nederlandse bedrijfsleven. Deelnemende bedrijven kunnen een strategische kennispositie ontwikkelen en op termijn hun concurrentiekracht versterken, terwijl TNO haar kennisbasis op peil houdt.
Zie ook: www.tno.nl en
www.vaessen-schoemaker.nl
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Inmiddels is het rapport 'Zout op de kaart verschenen'. Je kunt m hier downloaden: http://www.foodnutritiondelta.nl/images/stories/downloads/rapport_zoutopdekaart.pdf
Hardcopies zijn op te vragen via info@foodnutritiondelta.nl
@Ronnie, zogauw het rapport er is zal het worden gepubliceerd. Het rapport gaat in eerste instantie niet over de relatie zout, ik moet eigenlijk zeggen natrium, en gezondheid. Wel gaat het over zout reductie mogelijkheden. Hou ondertussen de volgende site in de gaten: http://www.foodnutritiondelta.nl/index.php?option=com_content&task=category§ionid=5&id=31&Itemid=69
Ronnie@
Ik hoorde laatst dat men met urine-concentraat van slachtdieren proeven doet. Dat schijnt als bijproduct een hele bijzondere smaakmaker te zijn. Klinkt heel plausibel.
Robinetta @
Gelijk heb je. Zoutloos brood is in de ziekenhuizen verdwenen. Suiker is gif, en zout is goud voor het lichaam. De Romeinen betaalden niet voor niets uit in 'zout'. Ons woord salaris komt er van.
Bij Delhaize (iets meer dan een Euro) een zak Fleur de Sel de Guerande. Lekker vuil smoezelig zout, dat op een gegrilde steak of een echte tomaat wonderen doet. Wij 'malen' het eerst in een tjobek, omdat het nogal grof is.
De mooiste ode aan zout vind ik nog altijd:
lik zout > slok mescal > beet citroen > lik zout > slok mescal > beet citroen > lik zout > slok mescal > beet citroen > lik zout > slok mescal > beet citroen > lik zout > slok mescal > beet op rups en slikken > citroen > etc. en dan weg mijmeren in het boek Under the Vulcano van Malcolm Lowry of The Teachings of Don Juan door Carlos Castaneda..
Boeken voor oude mannen dus...
Het allerlekkerste zout:
Een likje over de huid van mijn geliefde als ze in de zee bij Cadzand gebaad heeft....
@Wouter: plaats je (als het beschikbaar is) een link naar het rapport op foodlog?
Waarom is teveel zout slecht? Waar is dat aangetoond? En waaraan gaan die 2500 mensen precies dood? Zout od?