Ilja Gort was donderdag op de radio. Hij brengt wijnen op de markt waarover hij juridisch niet jokt. Maar toch wel een beetje.
Zijn tulp-wijnen laat hij door iemand anders maken. Zijn nieuwe 'Qool' ook. Niettemin zou je zweren dat hij ieder trosje zelf had geplukt, gewijnmaakt, gebotteld en hierheen gebracht. Hij verklaart dat heel simpel: je moet het wel verkopen. Reclame moet. "Be good and tell it." Helemaal eens natuurlijk.
Zoals te horen valt in de uitzending, bleek ook Hubrecht Duijker te zijn opgevallen dat Gort wel een beetje overdrijft. Hij nept, vindt Hubrecht, die net als Ilja van huis uit óók een reclameman is.
Duijker vraagt Gort wáár zijn wijnen gemaakt worden, want La Tulipe en Qool oogst en maakt hij niet zelf. Het antwoord blijf uit. Gort begrijpt helemaal niks van de vraag en volstaat met het vermoeden dat 'meneer Duijker in de war' is. Een 'lieve man' wel hoor, maar ver over de datum. Knap gespeeld: Gort scoort door keihard op de man te spelen en kan zich zo als 'cool' onderscheiden.
Interviewster Pia Dijkstra laat hem er maar mee weg komen.
Naar aanleiding van ons proeverijtje was Petra de Boevere - al jaren scherp op drankmisbruik - opgevallen dat Qool niet ongevaarlijk is. Al helemaal niet als je hem jeugdig positioneert en 'c/qool' laat drinken. Om de doodsimpele reden dat je in een lekker koele Qool niks meer merkt van de 8% alcohol (fors meer dan bier), behalve als je een al een eind op streek bent.
In de uitzending confronteert ze de wijnboer met het feit dat de Qool ook nog eens méér sulfiet bevat dan dezelfde wijn met zijn normale alcoholniveau. Gort beweert glashard van niet en is er kennelijk nogal op gespitst om te zeggen dat hij minder sulfiet bevat dan de maximaal toegestane hoeveelheid. Hij zegt echter iets heel anders: de wijn bevat minder sulfiet dan de minimaal toegestane hoeveelheid . Dat zou toch wel heel bijzonder zijn;-) En niet waar. Gort vraagt zich af hoe Petra aan die kennis komt. Tsja, ik durf het bijna niet te zeggen: van mij. Minder alcohol betekent immers dat je meer sulfiet nodig hebt om hem goed te houden.
Bij wie de wijn wordt gebotteld kun je gewoon lezen op de fles: bij L.C. in 34500 voor Ilja Gort & Zn. Domaine L(a) C(olombette) in Beziers, met de postcode 34500. Ja, inderdaad, in de Languedoc.
Kenners weten dat Gort tot voor kort beweerde dat daar alleen heel vieze wijn vandaan komt. Vincent en François Pugibet, de eigenaren van La Colombette, hebben trouwens echt zelf 5 jaar onderzoek naar de wijn gedaan - toen Gort nog ten strijde trok tegen geitenziek, uilenzeik en andere urine.
De meeste reclamemakers schrijven alsof het echt waar is. Ik bewonder Ilja Gort, want hij kan het zelfs live gesproken. Liegen of het gedrukt staat.
Why? - die witte is best goed (OK, die van Pugibet zelf is beter, maar ook wat duurder).
O ja, op de foto de echte wijnmakers achter Qoole wijn. Kijk nou, zouden ze naar Gort zwaaien?
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dank u, dank u te helpen de zeer leuk onderwerp te vertellen
Marketing is verkoop en als je er in slaagt om te verkopen dan ben je in je marketing geslaagd. Een bekende uitspraak in Nederland is echer die... "Als is de leugen nog zo snel... de waarheid achterhaald haar wel". Gort komt zichzelf regelmatig tegen maar weet zich er iedere keer weer uit te lullen. Als ik twee druiven ranken in mijn tuin heb staan, en een container wijn inkoop bij een cooperatie dan kan ik... als ik van die twee ranken in mijn tuin druiven pluk en wijn produceer, op het etiket schrijven dat ik zelf druiven pluk en wijn produceer. Of dat nou overeenkomt met wat er in de fles zit heeft met de marketing van het produkt te maken. Gort is slim bezig en zolang hij geld binnen blijft halen zit hij als Gort in Frankrijk in zijn kasteel te Amersfoort.
Vreemd dat dit nog mogelijk is. Mensen die wijn waarderen en kunnen doorgronden weten dat er al teveel onzin te koop is. Zonder marketing is onzin niet te verkopen. Schadelijk voor de echte wijnproducenten.
Ik heb vandaag even ene posting gewijd aan die culture raisonnée:
http://www.drinkblog.nl/2007/05/culture_raisonn.html
Om het suggestie- en leugendossier te completeren naast de punten:
- zelfontdekt? nee
- zelfgemaakt? nee
- minder sulfiet? nee
Gort beweert aan 'biologische wijnbouw' te doen, zonder dat te doen. De Qools zijn het in ieder geval niet, want het blijkt te gaan om 'culture raisonnée' (= niet biologisch). Je mag je zelf in Nederland en Frankrijk alleen biologisch noemen als je gecertificeerd bent. Dat is hij niet, de wijnen van de Pugibets zijn het evenmin.
Gort suggereert niettemin expliciet op zijn blog dat hij wel biologisch werkt en speelt op de gezondheidsconnotaties onder het publiek bij dat begrip. Op precieze vragen en opmerkingen over de status van zijn 'biologisch zijn' gaat hij niet in. Hij creëert mist.
Een stukje tekst van de Wijnboer Zelf:
Marcel, Bonjour! Biologisch? Nou en of! Dat doen we al jaren! Maar een EKO keurmerk, daar moet ik niet aan denken. Nog meer van die ambtenaren die mij formulieren willen laten invullen en inspecteurs in lange leren jassen die mij gaan vertellen hoe ik mijn wijn moet maken. Brrrrr,
nee, da's nix vooor mij Marcel. Maar biologisch zijn we wel. Ik moet wel, want ik drink graag, veel en vaak mijn eigen wijn en ik wil graag lang leven!
Ciao,
i
Hopelijk gaat het inderdaad minimaal om 'culture raisonnee', dat is een begrip dat bijna iedereen kan claimen die net iets voorzichtiger met de spuit omgaat ;-)