Amerikanen (maar ook Europeanen) eten nog altijd te zout. De risico's op een hartaandoening of beroerte lopen danig op bij een toenemende zoutinname. In Nederland sloot minister Schippers vorige maand een convenant met de voedingsmiddelenindustrie, om o.a. zoutgehaltes in eten te gaan reduceren. Maar: er zijn ook onderzoeken waaruit zou blijken dat te weinig zout juist slecht voor de gezondheid zou kunnen zijn.
De Amerikaanse onderzoekster Nancy Cook (een statistisch expert) heeft op verzoek van het U.S. Institute of Medicine (IOM) de verschillende onderzoeken naast elkaar gelegd, schrijft Reuters. Zij komt tot de conclusie dat 'te weinig zout' eigenlijk niet bestaat. Je kunt dus het best toch proberen je zoutinname te verminderen. Hoe doe je dat? Laat brood, gezouten vleeswaren, pizza, kaas en snacks links liggen. Ga je eten zelf klaarmaken in plaats van bewerkte voedingsmiddelen en gemaksproducten te gebruiken en grijp niet automatisch naar de zoutpot.
Dit artikel afdrukken
De Amerikaanse onderzoekster Nancy Cook (een statistisch expert) heeft op verzoek van het U.S. Institute of Medicine (IOM) de verschillende onderzoeken naast elkaar gelegd, schrijft Reuters. Zij komt tot de conclusie dat 'te weinig zout' eigenlijk niet bestaat. Je kunt dus het best toch proberen je zoutinname te verminderen. Hoe doe je dat? Laat brood, gezouten vleeswaren, pizza, kaas en snacks links liggen. Ga je eten zelf klaarmaken in plaats van bewerkte voedingsmiddelen en gemaksproducten te gebruiken en grijp niet automatisch naar de zoutpot.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Er zijn nog té veel mensen die om allerlei redenen (bijvoorbeeld omdat ze denken geen tijd te hebben om zelf te koken) vooral kant-en-klaar maaltijden kopen en eten, maar toch koken steeds meer mensen zelf met verse ingrediënten. En dat zie je ook aan het enorme aanbod kookboeken en -programma's.
Maar kijk je wel eens naar 'The taste of life basics' of 'Dagelijkse kost'?
Enerzijds werken Rudolph van Veen en Jeroen Meus met verse producten, maar anderzijds gebruiken ze té veel zout, té veel boter en (soms) té veel suiker. Een snuifje zout wordt al snel een handvol, en een klontje boter is niet zelden een half pakje (125 gram). Ik begrijp wel dat sommige ingrediënten essentieel zijn voor de smaak van een gerecht, maar tv-koks kunnen toch niet blind zijn voor de risico's van het overmatig gebruik van zout, boter, suiker,...
Zelf kook ik heel graag, en omdat ik graag experimenteer met nieuwe smaken en verrassende combinaties kijk ik regelmatig naar kookprogramma's of sla ik geregeld een kookboek open. Toch zal ik de hoeveelheden nooit blindelings overnemen, en ik probeer het gebruik van minder gezonde voedingsmiddelen zo veel mogelijk te beperken. Gaat dat ten koste van de smaak? Voor Rudolph van Veen en Jeroen Meus waarschijnlijk wel, maar ik heb nooit het gevoel dat ik iets mis!