In 2025 ligt er 20% minder verpakkingsmateriaal in de schappen van de Nederlandse supermarkten. Dat meldt brancheorganisatie voor supermarkten Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) in een persbericht.

Tegen die tijd zal ook 95% van de verpakkingen van recyclebaar materiaal zijn, het plastic voor de helft uit gerecycled plastic bestaan en papier en karton 100% gecertificeerd zijn met het FSC en PEFC keurmerk.

Onvoldoende ambitieus, noemt Vera Dalm, directeur van Milieu Centraal, de ambitie van het CBL. Dalm wil naar minstens 25%, de ambitie die Plus en Albert Heijn hadden. Die heeft het kennelijk niet gehaald in brancheverband.

De CBL-afspraken hebben overigens alleen betrekking op huismerken. Met de fabrikanten van A-merken zijn nog geen afspraken gemaakt; de huismerken lopen dus voor.

Warenhuis Hema, niet bij het CBL aangesloten, kiest voor een snellere plasticmindering. Hema belooft in 2025 wel 25% reductie in verpakkingsmateriaal en geen wegwerpplastic meer. Al het wel gebruikte materiaal zal van 100% biobased of gerecycled plastic zijn.

Volgens het CBL is de doelstelling van 20% bepaald in samenspraak met verpakkingsexperts, en zowel 'haalbaar als ambitieus', schrijft het FD.
CBL - 20% minder verpakkingen in de supermarkt in 2025
Reageer
  • Deel
Druk af