Het Centraal Bureau voor de Statistiek stelt vast dat sinds maart vorig jaar ruim 100.000 horecamedewerkers elders aan het werk zijn gegaan. Halverwege mei van dit jaar waren bijna 14.000 banen in de horeca vacant. Volgens Koninklijke Horeca Nederland heeft bijna 60% van de horecabedrijven minder personeel in dienst dan voor de coronapandemie. De gemiddelde afname per bedrijf zou zo'n 40% bedragen. In de gehele bedrijfstak werkt nu bijna een kwart minder personeel.

Bij die daling van het aantal handen dat naar uit eten en een terrasje pikken snakkend Nederland moet bedienen, komt nu het snel stijgende aantal quarantaine-meldingen en delta-zieken. De deltavariant van het virus verspreidt zich snel onder jong personeel, de belangrijkste groep waar de horeca uit put voor bedienend personeel. Het Financieele Dagblad ging op onderzoek uit bij onder meer Bar Italia en Metropolitain aan het Amsterdamse Rokin. Beide zaken bleven afgelopen week op dinsdag dicht. Een vijfde van het personeel was ziek. Mede-eigenaar Jan Willem van der Kuip zegt in de krant: "Iedereen die werkt, moet daardoor harder werken. Dat levert meer stress op. Je kunt je personeel niet vragen om dat elke dag te doen."

Ondernemers doen hun zaak dicht om hun personeel op drukke momenten te kunnen inzetten. Op de rustigste, zoals bijvoorbeeld maandagavond, sluiten ze. Met QR-codes sparen ze personeel uit door gasten zelf te laten bestellen en betalen. Ook een kleinere menukaart helpt de efficiency te vergroten en gasten met minder inspanningen te bedienen. Of er nog andere strategieën zijn om met het personeelstekort om te gaan? Van der Kuip past zich aan de situatie aan: "Er zijn gewoon te weinig mensen. Daar is niet op in te spelen." Tot iedereen gevaccineerd is, zal dit blijven gebeuren denkt een andere hoofdstedelijke cafébaas.
Reageer
  • Deel
Druk af