Zo'n 30.000 koeien verdwenen inmiddels naar slachthuizen; ruim vier keer zoveel moeten nog volgen. Nederlandse boeren ruimen hun koeien op om weer te voldoen aan Brusselse milieunormen. De dieren poepen meer dan boeren aan mest op het land kunnen plaatsen.

Beesten eruit, dan krijg je ook minder melk en dus betere prijzen. Dat zou een normaal mens verwachten. Toch blijkt dat niet het geval.

Deze maand maakt duidelijk dat boeren zelf voor een 'oneerlijke prijs' zorgen. Ze spelen vals
Volgens cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, wisten Nederlandse melkveehouders met minder dieren juist meer melk te maken. Er is in januari 1.227 miljoen kilo melk geleverd, dit is 22,5 miljoen kilo meer dan in december en 12,5 miljoen kilo meer dan in januari vorig jaar. Vakblad Boerderij meldt dat de melkaanvoer in Nederland nog nooit zo hoog is geweest in januari.

Hoe krijgen Nederlandse boeren dit voor elkaar? Ze hebben de slechtste koeien naar de slager gestuurd. De beste voeren ze wat beter. Dat zorgt voor nog meer melk dan ze al molken. Of dat verstandig is? Nee. Omdat FrieslandCampina wist dat Nederlandse boeren een onverbeterlijke hang hebben naar maximaal produceren, voerde de melkfabriek een zogeheten standstill in - een forse korting op de inkoopprijs - om de melkaanvoer te beperken. Het bedrijf kan de melk immers niet kwijt voor een fatsoenlijke prijs.

Boeren melken door. Als de prijs goed is, vinden ze dat de beste strategie. Als de prijs laag is ook. Onderwijl protesteren ze. Boeren eisen een eerlijke prijs. De melkfabriek moet niet zeuren maar gewoon lekker melk, kaas en boter verkopen. Als er geen klanten voor zijn, dan moet de verkoper van de fabriek die maar verzinnen. Als het zo zou werken, zou een goede verkoper alles kunnen verkopen.

Maar zo werkt het niet. Goede verkopers kunnen wat waarde heeft kwijt voor een goede prijs. Teveel is niets waard.
Deze maand maakt duidelijk dat boeren zelf voor een 'oneerlijke prijs' zorgen. Ze spelen vals; ze verwachten van hun melkverkoper het onmogelijke en vinden dat normaal.
Dit artikel afdrukken