Het WIT, waarin onder meer de Inspectie SZW, Belastingdienst, uitkeringsinstituut UWV, politie en gemeenten samenwerken is inmiddels zo'n tien jaar actief. In 2010 en 2011 heeft het WIT gericht gecontroleerd bij ongeveer 650 Zuid-Hollandse bedrijven, waar al vermoedens van fraude waren. In 2011 werd bij 14 procent van de controles illegale arbeidskrachten aangetroffen, in was dat bij 18 procent en in 2006 zelfs bij 36 procent. In de Westlandse kassen is de aangetroffen illegale arbeid met 14 procent nog ongeveer het dubbele van het landelijk gemiddelde. Dat meldt BNR.

Het WIT stuit met name op illegale arbeid. Vorig jaar bleek 80 procent van de illegale arbeiders uit Bulgarije afkomstig. Ook belastingontduiking en uitkeringsfraudes worden door het WIT aan het licht gebracht. Het blijkt dat tuinbouwbedrijven die kassen huren nogal eens in de fout gaan, waardoor het WIT nu ook proactief de verhuurders inschakelt.

Sinds 2006 is het nog niet zo slecht gegaan in de Nederlanse kassen als in 2012. Het zou verkeerd zijn te suggereren dat dat aan de activiteit van het WIT ligt. Mogelijk is het minder verkeerd om te suggereren dat de sterke kostprijsfocus van de Nederlandse tuinbouw er wel een oorzaak van is. Het knijpen van kosten leidt immers tot zowel de zoektocht naar goedkope arbeid als naar het opvoeren van de productie zodat paprika's of komkommers per stuk steeds goedkoper konden worden, maar er geen hogere toegevoegde waarde door kregen.


Fotocredits: Passetti
Dit artikel afdrukken