Zestien gezonde, jonge, proefpersonen kregen in een gerandomiseerde cross-over opzet als avondmaaltijd ofwel een afgepaste portie bruine bonen ofwel wit tarwebrood te eten. De volgende ochtend werden ze in het onderzoekscentrum verwacht en kregen daar een gestandaardiseerd ontbijt van wit tarwebrood voorgezet. Voor het ontbijt en gedurende 3 uur daarna werden regelmatig hun glucose, insuline, eetlustregulerende hormonen, GLP-1, GLP-2, hongergevoel en ontstekingsmarkeerders gemeten, plus dat de vergistingsactiviteit in hun dikke darm werd geschat op basis van een meting van de korte-keten vetzuren in hun plasma en het waterstofgehalte (H2) in hun adem.
Uit de resultaten bleek dat een avondmaaltijd van bruine bonen tot beduidend lagere glucose- en insulinegehaltes leidde. De boneneters hadden een hoger niveau van verzadigingshormonen, juist lagere niveaus van hongerhormoon (ghreline), minder hongergevoel en ook lagere ontstekingsmarkeerders. Ook hun darmvergistingsactiviteit lag op een hoger niveau.
De onderzoekers concluderen dat bruine bonen een gunstig effect hebben op een aantal belangrijke risicofactoren voor cardio-metabool syndroom en op eetlustregulerende hormonen. Ze relateren dit aan de onverteerbare koolhydraten in de bonen, die de darm aanzetten tot meer activiteit dan het controle-witbrood. Dat biedt perspectief voor een preventieve aanpak van obesitas en metabool syndroom. Eet dus geen brood, maar bonen.
Fotocredits: Andrew Butko
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dat bruine bonen gezonder zijn dan wit brood (dat ongezond blijkt) maakt bruine bonen toch niet per se gezond? Beetje gekke vergelijking? Ik zou graag een vergelijking zien met andere gezonde varianten.
O, en die flatulentie: mijn opa zei "beter in de wijde wereld dan in een nauw gat". Al schijnt het niet goed te zijn voor de Ozonlaag, maar daar horen we niet veel meer over de laatste tijd. Waarom is'ie uit de mode?
Lukas, ik herinner me Ful Medames. Zelfs uitstekend voor een ontbijt dat je begint met fruit en dan die Ful Medames. Ik was verrast. Prima houdbaar in de diepvries bovendien.
Volgens mij is het een hele uitdaging om voor deze kwestie een praktische toepassing te verzinnen. Hoe kun je met bruine bonen even lekker ontbijten als met brood? Hoe maak je simpel en betaalbaar van (bruine)bonen een lekkere lunch, waarmee het niet bij één keer blijft? Ik heb de bonenestafette niet heel goed gevolgd vorig jaar, ontbeet en lunchte dat een beetje? Het is geen haalbaar idee als de tijd in de keuken verdrievoudigd wordt. Zijn er al hapklare ideeën?
Nou moe. Wisten we dat nog niet?
Mijn vader wist het al. Niet van obesitas. Maar dat je beter bonen kan eten.
Alleen, Johannes van Dam, grootculinair, zegt dat hij er vreselijke scheten van moet laten.
En dus?