Het idee dat een preventief dieet tot minder ziekte leidt, wint steeds meer terrein. Daarom deden onderzoekers van de Zweedse Lund Universiteit (Department of Food Technology, Engineering and Nutrition) publiceerden een onderzoek naar de mogelijke prebiotische effecten van bruine bonen. Het ging hen om de onverteerbare koolhydraten in de specifiek Zweedse variant Phaseolus vulgaris var. nanus en hun invloed op de risico-markers voor het cardio-metabool syndroom en eetlust-regulerende hormonen. De resultaten van hun onderzoek werden gepubliceerd in PLOS ONE

Zestien gezonde, jonge, proefpersonen kregen in een gerandomiseerde cross-over opzet als avondmaaltijd ofwel een afgepaste portie bruine bonen ofwel wit tarwebrood te eten. De volgende ochtend werden ze in het onderzoekscentrum verwacht en kregen daar een gestandaardiseerd ontbijt van wit tarwebrood voorgezet. Voor het ontbijt en gedurende 3 uur daarna werden regelmatig hun glucose, insuline, eetlustregulerende hormonen, GLP-1, GLP-2, hongergevoel en ontstekingsmarkeerders gemeten, plus dat de vergistingsactiviteit in hun dikke darm werd geschat op basis van een meting van de korte-keten vetzuren in hun plasma en het waterstofgehalte (H2) in hun adem.

Uit de resultaten bleek dat een avondmaaltijd van bruine bonen tot beduidend lagere glucose- en insulinegehaltes leidde. De boneneters hadden een hoger niveau van verzadigingshormonen, juist lagere niveaus van hongerhormoon (ghreline), minder hongergevoel en ook lagere ontstekingsmarkeerders. Ook hun darmvergistingsactiviteit lag op een hoger niveau.

De onderzoekers concluderen dat bruine bonen een gunstig effect hebben op een aantal belangrijke risicofactoren voor cardio-metabool syndroom en op eetlustregulerende hormonen. Ze relateren dit aan de onverteerbare koolhydraten in de bonen, die de darm aanzetten tot meer activiteit dan het controle-witbrood. Dat biedt perspectief voor een preventieve aanpak van obesitas en metabool syndroom. Eet dus geen brood, maar bonen.

Fotocredits: Andrew Butko
Dit artikel afdrukken