In de Ondertussen van maandag 9 september vallen mij deze berichten op:

- Door de twee Europese hittegolven in juni en juli zijn in Frankrijk bijna 1.500 mensen vroegtijdig overleden volgens de Franse minister van volksgezondheid. De helft van die mensen was 75 jaar of ouder. Die leeftijdscategorie heeft een hoger risico, meldden we op Foodlog laatst ook al. Het goede nieuws: het aantal overleden ouderen was 10x lager dan tijdens de Franse hittegolf van 2003. Dat komt omdat mensen zich bewuster worden van de effecten van hitte op hun lichaam. Maar je moet blijven opletten, bijvoorbeeld tijdens het sporten. Dan weet je dat alvast voor de komende hot summer.

- De ‘groene’ zoekmachine Ecosia is de afgelopen tijd enorm gegroeid in populariteit, schrijft The Independent. De organisatie doneert 80% van zijn inkomsten uit advertenties in het aanplanten van bomen. Naar verluid plant Ecosia iedere 0,8 seconde een boom. Om te compenseren voor de bosbranden in Braziliaanse Amazone plant de zoekmachine-exploitant de aankomende 6 maanden nog eens 1 miljoen extra bomen. Een goed initiatief, maar natuurlijk geen oplossing voor de aan landbouw gerelateerde branden in Zuid-Amerika en Afrika.

- Een vegan influencer die zichzelf Mythical Mia noemt, heeft 16 konijnen ‘gered’ van een boerderij in Spanje. Ze vergat er alleen bij te vermelden dat door haar (gewelddadige) actie 5 zwangere konijnen overleden en zo’n 100 baby-konijntjes van hun moeder werden beroofd. Beter dierennieuws was er ook (al is het niet nieuw): het aantal ‘eendagshaantjes’ dat wordt vergast kan drastisch worden teruggedrongen, schrijft het Financieele Dagblad. Een jonge Nederlandse ondernemer ontwikkelde een methode om het geslacht van het diertje te bepalen als het zich nog in het ei bevindt. Dat is handig, want zo hoeven er geen gezonde haantjes gedood te worden, en duurzaam, want de ‘mannelijke eitjes’ kunnen als embryo nuttig gebruikt worden in veevoer.

Divers nieuws uit boodschappenland. Albert Heijn laat trots weten te groeien. Het bedrijf heeft het lastig door concurrenten die er allemaal met een stukje marktaandeel van 's lands grootste super vandoor proberen te gaan. Door het openen van verswinkels mept AH terug, zegt CEO Marit van Egmond. Melkverwerker Arla ontwikkelt een superkoeling, die zuivel wekenlang vers kan houden; handig tegen verspilling. Britse supermarkten dekken zich in voor beperkte bevoorrading na de brexit. Wat er gaat gebeuren weet immers niemand: na vanavond sluit het Britse parlement voor ruim een maand. Op 31 oktober is het brexit day. De kleurrijke Lagerhuis-voorzitter John Bercow (Conservatief) houdt het voor gezien en nam vandaag alvast ontslag, meldden de media vanmiddag.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken