Aflevering 16 van de gele hesjes is afgerond. Rond 20:00 uur berichtte de wat behoudende krant Le Figaro dat vandaag 39.300 hesjes in heel Frankrijk hebben betoogd tegen de regering. De wat linksere Le Monde bleef tot laat in de avond steken op de cijfers van vanmiddag: slechts 5.600 deelnemers deden mee aan de gele manifestaties door het hele land om 14:00 uur vanmiddag. Vorige week waren het er tweemaal zoveel rond dat tijdstip.

De pers lijkt er een beetje genoeg van te krijgen. Les samedis se suivent (alle zaterdagen lijken op elkaar), schrijven de media al een paar weken.

Zo'n 55% van de Fransen vindt de gele zaterdagen wel mooi geweest, schreef FranceTVinfo vanmorgen vroeg al. Bij de start van de zaterdagen lag de steun ruim boven de 80%. Begin januari was die al gezakt naar 55%. Daar zit dus geen echt verschil.

Schrikken was het vanmorgen op Franse zender en site LCI waar werd gesproken over het groeiende antisemitisme in Frankrijk naar aanleiding van de jongste vernieling van Joodse symbolen afgelopen week in Frankrijk. De zoon van een vorig jaar in haar Parijse appartement vermoorde Joodse 85-jarige vrouw vertelde in alle rust hoe hij vreest voor blinde haat, terwijl - zoals altijd in de geschiedenis - de overheid weinig doet tegen de haat jegens Joden, de eeuwige zondebok die mensen weer ontdekken als ze ontevreden zijn en clans vormen om hen als 'de ander' de schuld te kunnen geven van hun misère.

Als de hesjes weer wat meer ondergronds gaan, zullen ook die gevoelens blijven bestaan en zich als terreur uiten, zei de Joodse zoon op LCI. Dat weten we sinds twee weekenden geleden, toen de Frans-Poolse intellectueel Alain Finkielkraut voor rotjood die maar terug moest naar Tel Aviv werd uitgescholden. Finkielkraut is voorstander van de staat Israël. De Franse president kondigde naar aanleiding van de scheldpartij een wetswijziging aan waarin behalve antisemitisme ook antizionisme (tegen de staat Israël zijn) strafbaar wordt gesteld.

De oorspronkelijke organisatoren van de hesjes hopen komende week en die daarop - 16 maart, de dag na beëindiging van het Grand Débat van de Franse regering - op een massale manifestatie.
Le Figaro - Acte XVI des «gilets jaunes»: la mobilisation marque le pas
Reageer
  • Deel
Druk af