De geur van ongezond voedsel kan verleiden tot het bestellen van een calorierijke maaltijd. Een nieuwe studie beschrijft dat het uitmaakt hoe lang we deze geur ruiken. Minstens twee minuten vertoeven in de geur van junkfood maakt dat we alsnog een gezondere optie kiezen.

Onderzoekers van de Universiteit van South Florida College of Business voerden een reeks verschillende experimenten uit. Hieruit blijkt dat een langdurige blootstelling (meer dan twee minuten) aan de geur van ‘verwenvoedsel’ tot minder aankopen van iets ongezonds leidt, dan een korte blootstelling (minder dan 30 seconden). Zo verkozen deelnemers die langer dan twee minuten koekjes roken, aardbeien boven koekjes. Deelnemers die maar 30 seconden dezelfde geur roken, gaven wel de voorkeur aan een koekje.

De onderzoekers denken dat onze hersenen niet per se onderscheid kunnen maken tussen de twee bronnen van zintuiglijk genot. Langdurige blootstelling aan junkfoodgeuren geeft - vermoeden ze - het beloningscentrum van de hersenen al een seintje van genot, waardoor het verlangen om het daadwerkelijk te eten daalt. Dat schrijft Time.
Time - http://time.com
Reageer
  • Deel
Druk af