Van Drie is Nederlands, Europa's en zelfs 's werelds grootste kalverintegrator. Het bedrijf houdt in Europa 1500 boeren aan het werk door hen kalveren op te laten groeien tot ze slachtrijp zijn. Met zoveel boerenactiviteit is Van Drie zonder twijfel de grootste boer van Europa. Het bedrijf slacht jaarlijks 1,4 miljoen kalveren in zijn 5 slachterijen.

Rationeel & calculerend
Het is dus geen klein, zweverig bedrijfje maar een uiterst rationele en calculerende multinationale boer. Toch probeerde hij homeopathie uit als vervanger voor antibiotica. En het werkte. Boerderij schrijft dat grootschalig onderzoek over 2012 laat zien dat de homeopathiebedrijven onder Van Drie's 1500 aangesloten contractboeren, 10 procent minder antibiotica gebruiken dan de gemiddelde Van Drie boer. Toch zijn de productieresultaten gelijk en soms zelfs beter dan die van bedrijven die niet met homeopathische middelen werken. Voorafgaand aan de proef gebruikten de bedrijven die homeopathische middelen toepasten nota bene zo'n 4 procent méér antibiotica dan het gemiddelde bij Van Drie aangesloten bedrijf.

Zo kun je tenminste rekenen aan de werking van homeopathie. Gek natuurlijk, dat er bij mensen niet op zo'n manier naar het nut ervan wordt gekeken.

Kalfjes doen niet aan zelfsuggestie
Afgelopen weekend zocht Margreet Vermeulen, de ombudsvrouw van de Volkskrant, uit waarom haar krant meer aandacht besteed aan anti-kwakzalvers dan aan alternatieve genezers. De chef wetenschap van de krant legde het haar uit: "Het probleem is vooral dat alternatieve artsen bijna allemaal dingen doen waarvan vaststaat dat het niet werkt. Er liggen inmiddels stapels onderzoeken naar de effectiviteit van acupunctuur, homeopathie en wat al niet." 'En als de werking niet wetenschappelijk is aangetoond', schrijft Vermeulen er meteen achteraan, 'verliest de wetenschapsredactie al snel haar belangstelling.'

Hier ligt dus een case. Voor wetenschapsredacties en de Vereniging tegen de Kwakzalverij: hoe is het mogelijk dat homeopathie werkt, terwijl dat niet kan? Kalfjes doen niet aan zelfsuggestie.

Fotocredits: Galopin, uitsnede, Marcelline Noirat
Dit artikel afdrukken