Heb je wel eens mince pies gegeten? Een traditioneel Engelse gebakje dat al meer eeuwen wordt geserveerd in de kerstperiode. Door de geschiedenis heen zie je het in verschillende verschijningsvormen terugkomen. Van grote mince pies met een doorsnede van meer dan 20 cm tot kleine éénpersoonstaartjes zoals ik die voornamelijk ken.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden gaat het bij mincemeat niet om vlees, maar om een mix van gehakt fruit, kruiden, noten, alcoholische drank en eventueel niervet of reuzel. Waar mincemeat ooit vlees bevatte, is dat nu niet meer zo.

Mrs. Beetons mincemeat apples
Bladerend in het historische kookboek ‘Mrs. Beeton’s book of Household management‘ ontdekte ik een tijd geleden een Australisch recept voor mincemeat apples. Een interessante variatie op de mince pies en een stuk minder machtig. In plaats van met mincemeat zou je de appels ook kunnen vullen met in drank gewelde rozijnen al dan niet gecombineerd met gehakte noten en winterse kruiden naar smaak.

Kerstdessert: appels met mincemeat

Ingrediënten voor 4 personen
- 4 kleine zoete appels
- 4 eetlepels mincemeat
- Boter* om in te vetten
- 350 ml water
- 50 gram suiker

*Plantaardige margarine of kokosvet kan uiteraard ook.

Bereiding
1. Hol de appels uit met een appelboor, maar niet door en door, laat een bodem zitten. Vul de appels tot aan de rand met mincemeat.

2. Vet een stoofpan in met boter (of een ovenvaste pan of schaal als je de appels in de oven wilt bakken). Doe water en suiker in de pan en zet er daarna de gevulde appels in.

3. Stoof de appels 30 minuten op een laag vuur totdat de appels er aan de buitenkant een beetje glazig uitzien. Óf doe de pan in een op 190 graden voorverwarmde oven en bak 30 minuten op 190 graden.

4. Serveer per persoon een appel op een bord en schenk er wat van de siroop uit de pan overheen.

Ook lekker met een beetje custard, brandy butter of een bolletje ijs.

Meer van Hazel vind je op haar site Cookie Cottage. Zo schreef ze daar dit najaar dit overzichtsartikel over de (web)winkels waar je Britse en Amerikaanse producten kunt verkrijgen - zoals het voor dit recept benodigde mince meat.

Fotocredits: Hazel Hardijzer
Dit artikel afdrukken