Bijna twee derde van de millennials (64%) is tevreden over de hoeveelheid vlees die zij eet en vindt minderen niet nodig, schrijft FoodHolland. Ook blijkt de leeftijdsgroep van 25 tot 35-jarigen tegen de verwachting in geen koploper bij verduurzaming. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onderzocht welke tips en adviezen voor duurzamer leven goed aansluiten op de millennial-generatie. Van de doelgroep vindt 53% duurzame keuzes belangrijk, maar vleesminderen staat bepaald niet bovenaan. Energiebesparing en zonnepanelen vinden zij belangrijker. Wel heeft 69% van hen behoefte aan informatie over een duurzamer dagelijks leven. Vera Dalm, directeur van Milieu Centraal, is verrast door de uitkomst. "Duurzaamheid houdt millennials bezig, maar zij volgen de trend pas als de rest dat doet."
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Onlangs een ingezonden brief in de Volkskrant door Monique Jansen:
'In 1980 waren dat (koeien) er 2,4 miljoen en in 2016 nog maar 1,7 miljoen. Het aantal varkens is gedaald van 13,9 miljoen in 1990 naar 12,6 miljoen in 2016.
Intussen is het aantal mensen dat in Nederland woont, gestegen van 14 miljoen in 1980 naar 17 miljoen in 2016. Het aantal auto's nam toe van 4 miljoen in 1980 naar 12 miljoen in 2016 en het aantal vliegbewegingen op Schiphol van 185 duizend in 1980 naar 480 duizend in 2016'.
wijs niet altijd naar de veehouderij
En dan nog een andere grafiek over tot nu toe behaalde broeikasgasreductie per sector
Ellen #14 Kijk, we hebben Folkert al binnen, zie je wel dat het werkt! ;)
De gemiddelde Nederlander zet 'm liever op 21, helemaal als ze geld hebben, vandaag ook meegemaakt (ik moest m'n trui uittrekken om 't vol te houden).
Tja, goede vraag, wat doe je eraan? Sowieso zijn het grootverbruikers die het meest verbruiken, en het minst betalen voor de energie. Als iedereen rond een waxinelichtje zou gaan zitten in de winteravond zou het nog weinig uitmaken, max 10%.
En bedrijven wil de overheid niet (veel) belasten:
"Volgens berekeningen van accountantskantoor EY in opdracht van Essent betalen huishoudens de komende jaren 2,8 miljard meer aan belastingen dan de het bedrag aan schade dat ze veroorzaken. Bedrijven betalen juist 1,8 miljard minder dan het bedrag aan schade dat zij veroorzaken. De vervuiler betaalt dus niet."
Minister van Economische Zaken en Klimaat Wiebes (VVD) zegt daarop:
"We kunnen het principe van 'de vervuiler betaalt' niet helemaal doorvoeren. Dus geven we nogal in het oog springende kortingen op zowel de energiebelasting als de opslag duurzame energie voor de echte grootverbruikers. Dat doen we, omdat we het hechte geloof hebben dat zij anders niet in Nederland blijven."
Het probleem is domweg de hele consumptiemaatschappij en het kapitalistische denken. Zolang alles om de economie draait, vraag ik me af of het zou lukken. Of het moet gigantisch misgaan, teveel rampen, wereldoorlogje, dat soort dingen. Of het moet allemaal toch wel meevallen, wie weet. Voor nu: zoveel mogelijk mensen zover krijgen om 'De Groenen' aan het roer te krijgen, dat werkt hopelijk (op nationaal niveau iig).
Otto #12 Wat heeft dan wel zin, behalve het goede voorbeeld geven? Jou energieverbruik is bewonderenswaardig maar ik zie de gemiddelde Nederlander dit nog niet zo doen. Zelfs een energieprestatienorm in de woningbouw kan bij het bewonen van een nieuwbouwwoning tot enorme energieverbruiken leiden. Hoe gaan we dit opossen?
Otto, dan doe ik het qua gasverbruik nog niet zo slecht, in ieder geval vergeleken met je ouders. De verwarming staat hier niet hoger dan 17 graden. Dat hoge stroomverbruik van 3300 kWh, staat mij in het geheel niet aan. Ga ik absoluut aandacht aan besteden. Ben uitermate benieuwd hoe het verbruik bij ander FL lezers ligt.
Ellen #10 Cfk's vergelijken met CO2 is niet zo zinnig. De omvang van een belasting van CO2 is enorm, dan moet je hele sectoren gaan belasten, veesector, autosector, industriesector, vliegsector, winkels, huishoudens... Dat heeft (waarschijnlijk) ook een enorme impact op de economie. Cfk's verbieden had maar een minimaal effect qua sectoren en economische impact.
Of wil je alleen vliegen belasten? In ieder geval niet meer belastingvrije kerosine of btw-vrije tickets, om het eerlijker te maken tov trein en bus. Al ga ik dan nog even snel naar Peru, anders is het onbetaalbaar ;)