Mosselen koken in een mosselpan? Wat ouderwets! Het Nederlandse Mosselbureau start een online awareness-campagne voor de snelle ‘wokmossel’ onder het motto “Easy peasy mosselen maken”. Binnen 15 minuten op tafel.
Het online promoten van nieuwe mosselrecepten, met de wok in de hoofdrol, moet jongvolwassenen en millennials enthousiaster maken over de Zeeuwse mossel. Het klaarmaken van mosselen is namelijk makkelijker en gaat sneller dan vaak gedacht wordt. Dat blijkt uit een deze zomer gehouden onderzoek van het Nederlandse Mosselbureau om beter zicht te krijgen op potentiële nieuwe, jongere gebruikersgroepen.
“Als het om zelf mosselen bereiden gaat kent de doelgroep nog verschillende barrières,” zegt Addy Risseeuw, secretaris van de Productenorganisatie Mosselcultuur. “Mosselen staan niet of nauwelijks op de radar, men heeft weinig kennis over de bereiding, in de perceptie zijn er weinig variatiemogelijkheden en de bereidingstijd is denkt men lang.”
Wokken is overigens de favoriete bereidingswijze van mosselen van mosselkweker Marinus Padmos. “Eerst spekjes, ui, prei, tomaat en peper in de wok bakken. Als deze gebakken zijn de mossels en een scheutje droge witte wijn toevoegen en op hoog vuur net zo lang roeren tot alle mossels open staan. Vervolgens een beetje crème fraîche erbij. Heel lekker.”
Het online promoten van nieuwe mosselrecepten, met de wok in de hoofdrol, moet jongvolwassenen en millennials enthousiaster maken over de Zeeuwse mossel. Het klaarmaken van mosselen is namelijk makkelijker en gaat sneller dan vaak gedacht wordt. Dat blijkt uit een deze zomer gehouden onderzoek van het Nederlandse Mosselbureau om beter zicht te krijgen op potentiële nieuwe, jongere gebruikersgroepen.
“Als het om zelf mosselen bereiden gaat kent de doelgroep nog verschillende barrières,” zegt Addy Risseeuw, secretaris van de Productenorganisatie Mosselcultuur. “Mosselen staan niet of nauwelijks op de radar, men heeft weinig kennis over de bereiding, in de perceptie zijn er weinig variatiemogelijkheden en de bereidingstijd is denkt men lang.”
Wokken is overigens de favoriete bereidingswijze van mosselen van mosselkweker Marinus Padmos. “Eerst spekjes, ui, prei, tomaat en peper in de wok bakken. Als deze gebakken zijn de mossels en een scheutje droge witte wijn toevoegen en op hoog vuur net zo lang roeren tot alle mossels open staan. Vervolgens een beetje crème fraîche erbij. Heel lekker.”
Het gebruik van de wok is hier inderdaad zuiver "cosmetisch". Waar de wok een snelle maillardreactie teweeg dient te brengen, is dit met mosselen in de schelp uiteraard zinloos. Maar een wok is ook gewoon een pan, zoals elke andere.
Verder, over al dat spoelen. De zes grote mosselhuizen hebben de techniek nu zover gebracht dat spoelen niet meer nodig is. De mossel spuwt zelf al zijn zand uit wanneer hij in rustige omstandigheden verwatert en langzaam droog komt te liggen. Een container vol zeewater en een klein gaatje onderin zorgen voor de oplossing.
Ja, even lekker goed spoelen, kort uitdruipen en dan de koekenpan in. Geen zonnebloemolie of zoiets. Beetje olijfolie met knoflook, of wat kokosolie. Veel variaties met groentes en wijn mogelijk. Pittig met mierikswortel. Gas en gaan. Schudden en omscheppen. Deksel bij de hand voor het stoom effect. Voor vrienden ga je graag tussendoor even naar de keuken. Met 2 koekenpannen gaat het prima. Niet teveel tegelijk. Nooit geklokt, maar sneller dan 10 minuten. Zodra de schelp open is, is ie goed. Lekker mals houden.
In het mosselrecept van Marinus Padmos worden de mosselen in feite niet gewokt, maar ook gestoomd door het scheutje droge witte wijn.
Mijn favoriete recept: olijfolie, knoflook en veel peterselie (peper/zout hoeft hier niet). Eerst knoflook zacht aanfruiten en dan de mosselen erbij met droge witte wijn en peterselie. Duurt ook helemaal niet lang, snelheid en alertheid is geboden als de mosselen er in zitten.
Nooit het vocht weggooien (van welk recept dan ook)! Eet het bij het gerecht met lekker stokbrood en vries het restant in. Weer goed als basis voor een vissoepje.
Binnen 15 minuten op tafel ? Dat lukt ons in ca. 14 minuten.
Mosselen worden namelijk niet gekookt, maar open gestoomd.
De meeste tijd gaat niet in 'koken' of wokken zitten, maar in het hele traject incl. zeker twee keer spoelen. Eventele baarden er af trekken en hier en daar en pok..
Kijk maar eens goed in je afwasbak wat achterblijft.
Op het filmpje zo uit de bak de pan in. Onze krullebol heeft geen tijd om te kijken wat er in het bakje achterbleef (*)
Op de bodem een laagje water naast de bekende ingredienten, en daar dat laagje zeer snel opwarmt, kieren de mossels en verliezen vocht, dat in het kookvocht opgenomen wordt. Schudden jongens !
In feite stomen ze meer dan koken. Niet te lang, wand dan worden ze harder en kleiner..
Indien goed gespoeld, blijft er (dankzij peterselie, ui, en een klont goede boter, incl. peper en zout en panneermeel) een smakelijk soepje over.
Vuile mossels binnen 15 minuten wokken ?
Hoe doe je dat voor een paar stel vrienden ?
Dan hebben we in Zeeuw-Vlaanderen een ouderwets stalen teil nodig..
"Geert-Jan en Willemijn, believen jullie ook nog twee mossels ?"
(*) Helaas deze morgen...
Het bleek maar tijdelijk. Agrimarkt Terneuzen had een uniek systeem; een rvs bak waarin de mosselen van boven af (mooi achter glas) voordurend op temperatuur beregend en daardoor gespoeld werden. Leek me een duur ding. Onder aan de glaswand kon je ze zelf scheppen.
De mossels spugen zich dan ook schoon. Smaak was voortreffelijk; veel beter dan die uit dat plastic doodskistje..
Off topic:
Mossel zijn bijzondere dieren. Wij engineerden samen met RWS een waarschuwingssysteem
voor naderende vervuiling in stromen. Werkte heel mooi. De mossels 'zaten op rijen vast op een bankje' in een kleine rvs constructie, met op de bovenste schelp een sensor.
Zodra de kwaliteit van water bedreigend wordt, sluit een mossel.
Het werkte perfect. Waarom het bij 1 set bleef , bleef voor ons onduidelijk. Waarschijnlijk te duur. Monsters nemen na alarm stroomopwaarts is goedkoper.