Dat mag bij ons niet, keukenafval en etensresten (GFT-afval en swill) als diervoer gebruiken, maar in de VS ligt dat net even anders, hoopt Mill.

High-tech keukenafvalemmer
Om het natte en stinkende afval een beetje handelbaar te maken, is er de ‘high-tech’ keukenafvalemmer die net als het bedrijf Mill heet. De afvalemmer is uitgerust met een kleine weegschaal om voedselresten te wegen. En de Mill heeft bluetooth. Klanten krijgen via een app regelmatig een overzicht van wat ze weggooien en de klimaatimpact daarvan. Dit om ze te bewegen nog minder voedsel weg te gooien.

De naam Mill is niet zonder reden gekozen. In een paar uurtjes droogt en maalt de Mill het keukenafval en haalt de slimme afvalemmer er de vervelende luchtjes uit (“dries, shrinks and de-stinks” in het Engels). De Mill weet weg met eigenlijk al het keukenafval, ook vlees, zuivel en gekookt eten. Je kunt er dus meer in kwijt dan in de compost.

Kippenkannibalisme
Een enigszins verontrustende consequentie is dat deze circulaire voerketen kippenkannibalisme in de hand kan werken. Het bedrijf is dan ook nog steeds bezig met het verkrijgen van toestemming om de keukenresten als kippenvoer te gebruiken. Dat heeft verschillende partijen er niet van weerhouden bij elkaar al meer dan $100 miljoen te investeren in Mill.

Geld betalen om je afval in te mogen leveren
In Amerika gaat de Mill werken middels een soort lidmaatschap. Je betaalt maandelijks $33 (als je meteen een jaar vooruit betaalt, anders is het $45 per maand) en krijgt dan de Mill en dozen waarin je het kippenvoer-in-wording kunt opsturen. Ook de verzendkosten zijn inbegrepen. Als de verzamelbak vol is, leeg je hem in een verzenddoos en stuur je die op naar Mill. Het afval zal uiteindelijk nog een verwerkingsstap ondergaan voor het (hopelijk) als kippenvoer naar de kippenboeren gaat.

Als je nog niet composteert, kan de Mill een goede bestemming voor je keukenafval zijn. In de Verenigde Staten eindigt voedselafval namelijk nog vaak op een vuilstort (waar veel methaan vrijkomt) of in de verbrandingsoven. Voor mensen die hun keukenafval al composteren, heeft dit systeem niet zoveel zin.

Er zijn natuurlijk nog andere duurzame toepassingen voor GFT-afval te verzinnen: denk aan een wormenkrukje voor thuis, of aan een wormenhotel voor in de buurt

Of je houdt de kippen gewoon in de achtertuin
In België kwam de 'afvalintercommunale' (de instantie voor afvalpreventie en inzameling) Limburg.net zo'n tien jaar geleden met een andere alternatieve oplossing: geef mensen gewoon geld om levende kippen voor in hun achtertuin aan te schaffen. De kippen aten flink wat wat op: per inwoner werd er 28% minder keukenafval opgehaald. Scheelt weer een hoop gesjouw.
Dit artikel afdrukken