Geweldig nieuws. In principe in ieder geval. Er bestaan plannen voor een agrocentrum waarin varkensstallen, een bio-energiecentrale, een slachterij en toeleverende bedrijven onder 1 dak gaan samenwonen.
Milieudefensie schijnt tegen te zijn als het gaat om gesloten varkensbedrijven die minstens 900 zeugen, 2.600 biggen en 6.300 vleesvarkens huisvesting bieden. 10.000 varkens dus. In een zgn. comfort class stal. Het meeste luxe wat er op dit moment is. Transport naar het slachthuis is niet meer nodig, dus het is heel veel diervriendelijker. Eindelijk verwerking van de mest tot energie die meteen weer gebruikt kan worden. Boeren moeten nu een paar tientjes per kuub mest bijbetalen voor de vruchtbare mest die ze kwijt moeten. In dit geval krijgen ze er geld voor en wordt het nuttig gebruikt. Zo komt er meer geld vrij dat misschien wel gebruikt kan worden voor een nóg mooiere dood voor de dieren.
Hoe kan Milieudefensie in 's hemelsnaam tegen zijn? Ik denk dat het de onwennige gedachte is. Misschien moeten we weer even helemaal opnieuw beginnen om het publiek - Milieudefensie is wellicht niet wijzer, maar ik weet het niet zeker; zou het om Wakker Dier of haar politieke arm de PvdD gaan, dan twijfelde ik niet - te laten zien hoe ideaal varkensflats zijn. Heel nieuwe. Prachtige glazen pyramides, meerdere lagen (schaduw naar het centrum van het bouwwerk), te openen ramen. Bakken met vervangbare aarde, zodat varkens eindelijk een hoge gezondheidsstatus kunnen hebben, net als kippen. Bosschages daarin.
Dat gebouw moet middenin de stad. De zelfslachtende slager ernaast.
Het eetafval van de hele buurt gaat weer naar die beesten. Volkomen CO2-neutraal.
De mensen kunnen de dieren tevreden zien knorren. Zullen alleen nog die dieren willen eten, want dan weten ze tenminste wat ermee gebeurt is. Ze zullen er misschien zelfs wel wat meer voor willen betalen. Vanwege die zekerheid en de sympathie met 'hun' beesten in die superdeluxe, heel veel luxer dan bio met uitloopje 'comfort class stal' die de heruitvinding van de middeleeuwse stad in de 21e eeuw is.
En daarna kan het: prachtige bouwwerken met gelukkige varkens, tevreden consumenten in duurzame CO2-neutrale, hun varkens mestende hollandse steden.
Het is een exportproduct. Een modern middeleeuws Wereldwonder. Wég met die platte 'varkensflats' (wie durft het woord daarvoor nog te misbruiken?) op ons laatste stukjes niet beeldvervuild platteland. In de stad. Daar hoort het varken en daar kan het gelukkig zijn. Heel zichtbaar, als onze eeuwenoude vriend die leeft van het eten dat wij niet meer blieven. Dát is het varken.
Snappen jullie Milieudefensie nog? Ga de straat op, eis je stadsvarken.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wouter: Dan mag die koning de eerste flat komen inhuldigen?
Steven zegt: Wat met de moslims? Willen die dat in hun buurt? Willen die varkenswarmte?
De koning van Marokko heeft een varkensfarm. Smoes: om aan de vraag naar vlees te voldoen van de toeristen.
Wouter, sinds enige tijd is hier in Vlaanderen veel te doen rond lupines als vervanger van soja. Dan kunnen we eindelijk zonder Cargill. Ook in Nederland bestaat de interesse bij boeren.
Milieudefensie is niet echt boos vanwege die fantasievolle plannen van het innovatienetwerk voor moderne varkensflats. We zijn wel kritisch, sinds we een soortgelijk voorstel van het innovatienetwerk voor een varkensflat aan het Noordzeekanaal hebben doorgerekend. Er werd een gesloten kringloop beloofd, maar in werkelijkheid waren jaarlijks tonnen soja uit Latijns Amerika nodig (vandaar ook de ligging zo vlak bij de sojacrusher van Cargill). Er werd dierenwelzijn beloofd, maar in werkelijkheid zaten de varkens op meerdere verdiepingen in vacuüm ruimtes (waar ze niet lui kunnen zonnen of nieuwsgierig wroeten of tussen de oren gekroeld kunnen worden door een bezoeker). Er werd energieproductie beloofd, maar in werkelijkheid kostte het hele productieproces 25 x meer energie dan het opleverde. De inspirerende beloften van dit soort projecten bleken dus te stranden.
Milieudefensie heeft overigens wel onderbouwde plannen voor de veehouderij. Het kan echt beter, voor de beesten, voor de boeren, voor de burgers. Wie daar belangstelling voor heeft verwijs ik graag naar onze notitie 'Boeren met toekomst'.
Enne: nu Rome toch al is genoemd is het misschien ook aardig om te weten dat toen het imperium op haar grenzen was gestuit (en niet langer alsmaar meer agrarische grondstoffen van elders beschikbaar waren) er wettelijke regels werden opgesteld om de varkensstapel te maximeren, omdat het houden van teveel varkens nu eenmaal de voedselvoorziening schaadt. Wellicht is het religieuze taboe op varkensvlees binnen jodendom en islam (deels) ook op dit verband gegrond, maar iets radicaler uitgevoerd.
Wouter van Eck
Milieudefensie, Campagneleider Landbouw en Voedsel
Moslims. Het schijnt dat de bewoners van Jericho varkens hielden. Daarom was het herdersvolk der Joden er niet op gesteld en toeterden zij de stad plat. Varkens eten nl. hetzelfde als wij en dat is voor herders onhandig. Het betekent nl. concurrentie op schaars voedsel. Voor de stadsbewoners was het juist fijn, want die hoefden zo niks weg te gooien. Zij zorgden er op een andere manier voor dat schaars voedsel z'n juiste bestemming kreeg.