Milieudefensie vindt dat Ahold Delhaize zich verantwoordelijk moet maken voor de uitstoot van zijn leveranciers. Wat het bedrijf zelf doet aan klimaatsparende maatregelen in eigen huis, is zwaar onvoldoende volgens de NGO. De uitstoot van de ingekochte producten bepaalt vermoedelijk zo'n 95% van de totale uitstoot die een supermarktconcern veroorzaakt in de wereld via zijn zogeheten scope 2 en scope 3 emissies. Dat is de uitstoot die buiten het eigen huis plaatsvindt door de inkoop van producten en de energie die nodig was om die te maken en aan te leveren.
De plannen voor vergroening van de winkels, kantoren, distributiecentra en het wagenpark van Ahold Delhaize, de scope 1-activiteiten van het bedrijf, kunnen op instemming van Milieudefensie rekenen. Het supermarktconcern wil de CO2-uitstoot van de activiteiten waarover het zelf direct kan beslissen in 2030 hebben gehalveerd.
De uitstoot in de toeleveringsketen moet in 2030 met 15% zijn gereduceerd. Dat is een moeilijk te managen klus vanwege het grote aantal verschillende producten dat supermarktconcerns op de schappen hebben. Voor Ahold Delhaize gaat het in Nederland alleen al om circa 28.000 producten waarvan het bedrijf precies moet weten hoe ze gemaakt en vervoerd zijn en welke grondstoffen er voor zijn gebruikt. Omdat te verwachten is dat de grondstoffenschaarste als gevolg van Covid en de oorlog om Oekraïne nog langere tijd de markten zal beheersen, is dat een extra ingewikkelde klus.Vanwege tekorten in hun gebruikelijke toeleveringslijnen, wisselen leveranciers hun inkoop van grondstoffen en halffabrikaten veelvuldiger dan onder stabiele marktomstandigheden. Daarmee wisselen ook de CO2-emissies en -aanpak die aan een product kunnen worden toegeschreven.
In een reactie op de helse klus, laat Ahold Delhaize klimaat hoog op de agenda te hebben staan. Het concern verklaart de doelstellingen vorig jaar te hebben aangescherpt voor wat betreft de emissies in eigen huis (scope 1); het zal eind dit jaar komen met plannen voor de indirecte uitstoot (scope 2 en 3).
Milieudefensie wil plannen zien vóór 15 april. Na die datum beslist de milieuclub of ze juridische stappen tegen Ahold Delhaize gaat zetten om duidelijkere plannen te eisen. Milieudefensie wil de klimaatdoelstellingen van 29 grote bedrijven laten doorrekenen om in juni een compleet lijstje te kunnen laten zien van hun scope 1, 2 en 3-plannen. Het zal voor al deze bedrijven een grote uitdaging zijn om hun complete toeleveringsketen qua CO2-uitstoot en reductiepotentieel in kaart te brengen. Wel zullen ze er uiteindelijk aan moeten omdat ook de Europese Commissie vraagt om het inzichtelijk maken van klimaatinspanningen in het kader van haar Due Diligence aanpak.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dick, de kosten van ‘papier’ werk voor de ‘keten’ is giga groot. TDS, nutritionally waarden, tracking and tracing van alle grondstoffen en eindproducten op elke moment, microbiologie en voedselveiligheid. Meer en preciezer. HACCP is wettelijk minimum, maar in de de praktijk gaat het over BRC, over IFS en nog complexere systemen. Echt heel veel werk. De kostprijs van een verwerkt product wordt steeds hoger vanwege de ‘diensten’ kant ervan. Big food wordt groter. Kleine producenten -zeker als je teveel afhangt van 1 grote supermarkt- hebben het lastig. vaak zelfs heel erg lastig.
Nee, want dat horen ze zeker niet.
Jan Peter, zou het dan niet makkelijker zijn om dat te zeggen?
De vraag is natuurlijk waarom Milieudefensie dit eigenlijk wil. Het gaat natuurlijk helemaal niet om die stomme LCA's. Ze hebben er gewoon heel weinig vertrouwen in dat het klimaat wint van de aandeelhouder.
Poeh, ga er maar aan staan. Een tijdje geleden mocht ik uit eerste hand van een energieconsultant horen hoe moeilijk het is om de toeleverende keten van getallen te laten aanleveren die een autoriteit goed - lees: precies en betrouwbaar - vindt. Mijn reactie was: laat het iedereen het dan scope 1 oplossen. Zelfs dat is geen sinecure want je zult in samengestelde producten nog het nodige moeten toerekenen.
Je kunt ook zeggen: als de keten voor je alles scope 1 heeft geregeld naar beste kunnen, dan hoef je de keten niet meer in kaart te brengen. Een certificaat van goed gedrag van je toeleveranciers is dan genoeg en spaart veel nodeloos rekenwerk en CO2-accounting.
Voor een bedrijf dat tienduizenden producten verhandelt, is het een grote zorg als de rechter gaat vinden dat het precieze getallen moet opleveren voor bestaande en voorgenomen uitstoot en een specificatie van de maatregelen om die te realiseren.