Uit het onderzoek door Alterra blijkt dat het aantal megastallen in Nederland van 301 naar 803 toegenomen is. Milieudefensie meldt in een persbericht:

De melkveehouderij heeft met 317 de meeste megastallen en groeide ook het hardst, gevolgd door stallen met fokzeugen (209) en vleesvarkens (85). Het aantal megastallen met fokzeugen is meer dan verdubbeld en het aantal met vleesvarkens bijna verviervoudigd.

Noord-Brabant meeste megastallen
In Noord-Brabant heeft veruit de meeste megastallen: 259, bijna een derde van alle megastallen in Nederland. Deze provincie huisvest het grootste aantal megabedrijven met fokzeugen (112), vleesvarkens (50), geiten (26) en vleeskuikens (15). Daarnaast zijn Gelderland (106), Friesland (105), Limburg (79) en Overijssel (72) provincies met relatief veel megabedrijven. Friesland heeft de meeste melkveehouderijen (91), Limburg de meeste legkippen (29) en Gelderland de meeste kalveren (11).

Overbelast
Megastallen en megabedrijven zijn minstens drie keer zo groot als gangbare bedrijven. Zij huisvesten minimaal 7.500 vleesvarkens, 1.200 fokvarkens, 120.000 leghennen, 220.000 vleeskuikens, 250 melkkoeien, 2.500 vleeskalveren of 1.500 geiten. Door de enorme omvang van de megastallen is het milieu overbelast omdat mest niet op eigen akkers wordt verspreid. Het dierenwelzijn is slecht en er bestaan grote risico’s voor de volksgezondheid, zoals de uitbraak van mens-dierziekten en toenemende antibioticaresistentie.

Landelijke bouwstop
Om de verdere schadelijke gevolgen en groei van megastallen terug te dringen, roept Milieudefensie staatssecretaris Dijksma op om een landelijke bouwstop voor megastallen in te voeren. Dijksma komt in de zomer met een wetsvoorstel dat provincies en gemeenten de mogelijkheid biedt het aantal dieren te beperken op grond van gezondheidsredenen. Milieudefensie vindt het wetsvoorstel veel te slap. Jacomijn Pluimers, woordvoerder Duurzaam voedsel van Milieudefensie: “Dijksma geeft visieloos ruimte aan de groei van het aantal dieren en schuift de verantwoordelijkheid naar provincies door om de problemen rond megastallen en omvang van de veestapel aan te pakken.”


De factsheet van Milieudefensie is hier te vinden. Het onderliggende rapport van Alterra vind je hier.

Fotocredits: MD campagne 2012, Milieudefensie
Dit artikel afdrukken