Er komen nog steeds nieuwe duurzaamheidslogo’s voor voeding op de markt. Dat blijkt uit de nieuwe beoordeling van beeldmerken op voeding, uitgevoerd door Milieu Centraal. De teller staat bijna op 100, maar slechts 10 keurmerken op voeding zijn topkeurmerken. Voor een duurzame keuze adviseert de voorlichtingsorganisatie om in de supermarkt alleen te letten op de tien toppers onder de keurmerken.

Dat schrijft de organisatie die één van de keurmerken uit zijn eerdere aanbeveling uit 2016 wegliet. Het gaat om een keur voor duurzame palmolie dat fabrikanten zelden op hun producten blijken te plakken; bovendien is - volgens Milieu Centraal - bijna alle palmolie die in Nederland wordt verwerkt al duurzaam. Op de foto hierboven is het verdwenen keurmerk, RSPO, nog te zien.

Het keurmerk van de Stichting Milieukeur is vervangen door de nieuwe naam waar de Stichting zijn keur mee tooit: On the Way to Planet Proof.

Het advies van Milieu Centraal kwam tot stand in opdracht van de Nederlandse overheid.

Keurmerken springen in een gat dat de Warenwet laat en zijn een belangrijke tak van economische activiteit geworden. Via Milieu Centraal probeert de overheid toch een beetje toezicht te houden op ethische normen waar ze zelf geen verantwoordelijkheid voor neemt in de Warenwet.MilieuCentraal - Topkeurmerken Keurmerkenwijzer
Reageer
  • Deel
Druk af