Ben je aan een nieuwe keuken toe? Stap dan alvast van het gas af en kies voor koken op inductie, adviseert voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

De Nederlandse overheid wil dat in 2050 alle woningen in ons land van het gas af zijn, schrijft Milieu Centraal. Een belangrijke stap in de energietransitie die heel Nederland aardgasvrij moet maken. Nu gebruikt zo'n 95% van alle huizen nog aardgas voor verwarming, warm water en koken. De cv-ketel dreigt per 2021 verboden te worden ten faveure van de warmtepomp. Milieu Centraal richt zich vanaf vandaag op de keuken met de campagne Koken met een stekker.

De organisatie vroeg ruim 1.300 Nederlanders naar hun voorkeur als ze elektrisch gaan koken. Van de elektrische alternatieven voor het gasfornuis heeft koken op inductie de meeste voordelen. Een inductiekookplaat is makkelijk in het gebruik, veilig en mooi om te zien. Het meest genoemde nadeel is de hoge aanschafprijs. Mariken Stolk van Milieu Centraal: "In totaal kom je voor een gemiddelde inductie kookplaat met aansluiting en een paar nieuwe pannen op zo’n 1.500 euro. Een gaskookplaat kost 400 euro. Het is een extra investering, maar je bent in je keuken wel klaar voor een klimaatvriendelijke toekomst.”

Uiteraard: er zijn ook bedenkingen tegen 'van het gas'.
MilieuCentraal - Nieuwe keuken? Kies voor koken met een stekker
Reageer
  • Deel
Druk af